Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Отпада задължителната болница при Covid - 19, съобщава на първа страница „Труд“. Здравният министър Кирил Ананиев коригира заповедта си за болничното лечение, след като адвокати внесоха жалба във ВАС. В новата заповед е записано, че хората над 60 години ще се приемат в лечебни заведения в зависимост от клиничното протичане на заболяването и по преценка на лекар.

Допуска се и писмен отказ от болнично лечение. Ананиев се поправи и за живачните термометри в яслите и детските градини, пише още „Труд“ и допълва, че температурата на децата ще се мери с електронни термометри.

Горанов цака Борисов и плаши с 24% ДДС. Това е водещото заглавие на „Дума“. Финансовият министър е против намаляването на 9% на ставките за различни стоки и услуги. След като премиерът го призова, щом не е съгласен с намаляването за ресторантите, да си даде оставката, Владислав Горанов контраатакува, пише изданието.

От Министерството на финансите твърдят, че намалените постъпления в бюджета, ако бъдат приети промените, биха били в размер на 1.8 млрд. лв. За да се компенсират, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или пък данък печалба да се вдигне на 17 - 18%, допълва в статия „Земя“.

При внезапна проверка вчера КЗК запечата петролната и газова асоциация, четем на първа страница на „Телеграф“. Акцията е част от разследване на незаконни практики при определяне на цените на масовите автомобилни горива. Проверяващите са установили, че офисът на асоциацията е заключен и недостъпен.

Опитите на проверяващите екипи да се свържат с нейни представители на публикувания в сайта на асоциацията телефон са били безуспешни. Затова, позовавайки се на точка от закона за защита на конкуренцията, проверяващите са запечатали офиса на асоциацията. Темата е водеща и за „Монитор“.

Цирковете около футболен клуб „Левски“ продължават, но стават все по-нелепи, пише „24 часа“. Васил Божков обяви, че иска гласуване на кого да даде акциите на клуба, но си запази правото той да брои гласовете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22