Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на Хафтар свалили 2 турски безпилотни самолета

Военни действия в Триполи.
Снимка: Ройтерс

Два турски безпилотни самолета са били свалени южно от Триполи в четвъртък, твърди Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), подкрепяно от Турция, съобщи ТАСС, като се позовава на информационния сайт „Африкагейтнюз“ и на телевизия „Ал Арабия“.

Според информацията първият безпилотен самолет е бил свален, докато се е опитвал да атакува позиции на ЛНА край град Тархуна на 80 километра от Триполи. Вторият самолет е бил унищожен в същия район, отбелязва БТА.

В началото на седмицата силите на ПНС с активната подкрепа на турска безпилотна авиация успяха да отблъснат ЛНА от стратегическата военновъздушна база Уатия на югозапад от столицата. След това частите на правителството започнаха да се готвят за настъпление към Тархуна и според съобщенията в четвъртък са подложили града на масиран обстрел със залпов огън.

Вчера силите на Хафтар понесоха още едно поражение от ПНС, като изгубиха стратегическия град Ал-Асабаа на около 50 километра южно от Триполи. Ал-Асабаа е разположен на ключов път, който свързва силите на ЛНА, обсаждащи Триполи, с Тархуна.

Говорителят на ЛНА Ахмед ал-Мосмари повтори вчера обвиненията на бунтовниците, че на страната на правителството в Триполи се сражават 1500 турски военнослужещи.

В четвъртък ЛНА обяви подготовката на „най-голямата в историята на Либия“ въздушна операция срещу „турските войски в страната и техните привърженици“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силите на Халифа Хафтар изгубиха ключова военна база.

Източнолибийските сили се изтеглиха от части на Триполи

Източнолибийските сили съобщиха, че са се изтеглили през изминалата нощ от някои части на Триполи. Преди това, през вчерашния ден, източнолибийците загубиха една от главните си бази в Западна Либия, с което офанзивата им за превземане на столицата..

публикувано на 19.05.20 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носене на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димитър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1,..

публикувано на 23.04.24 в 14:10