Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проектът "Медийно око" вече обхваща над 900 сайта

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

Регионалните сайтове съдържат най-малко фалшиви новини

В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто. 

При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична бариера, за да може човек да излезе и да изкаже мнение по даден въпрос, подчерта Гаджоков в интервю за "Хоризонт". 

В съвременния свят има огромен поток информация, която създава чувство за нервност, чувство за липса на контрол върху света около теб. Когато имаш това чувство, ти имаш нужда от това да го компенсираш с усещането, че имаш контрол, че разбираш света. С едно обяснение за сложните неща, които са трудни да бъдат разбрани – като коронавируса и много други теми. С едни прости обяснения, които те извиняват от това да имаш отговорност, да трябва да положиш усилия да разбереш, че това нещо не е просто, а е сложно. Че твоите знания не стигат, за да го обхванат и да изказваш позиция по него. Хората просто искат да се чувстват сигурни, защото разбират света. Когато не го разбират, те не са сигурни и търсят обяснения, които ги извиняват. Конспирациите, фалшивите новини са едни извинения. Защото те им казват – има заговор, някой друг е направил нещо, всъщност вие не сте виновни за това, вие страдате, затова сте жертви на това“, коментира IT специалистът. 

При фалшивата новина основното в съдържанието е неистинско, но има много конкретика: детайли, факти и твърдения, които не могат да бъдат проверени. При конспиративните теории звученето е по-общо, отбеляза Красимир Гаджоков. 

Той е автор на проекта „Медийно око“, проследяващ вече 906 български онлайн издания. Формално проектът е започнат още през 2013 година, най-новото му приложение е „Стоп! Неетична медия“, което засега само е за десктоп и работи с браузърите Firefox и с Chrom, все още няма версия за мобилни устройства. То цели да предупреди потребителите на информация да бъдат по-внимателни с определени сайтове

64% от наблюдаваните български медии са неетични, това са общо 584 сайта от 906, съобщи Гаджоков в предаването "Преди всички". Те публикуват фалшиви новини, реч на омразата, сензации, обществени заблуди или са анонимни и не е ясно кой е техният собственик.

Гаджоков иска да проследи създаването на сайтовете през годините, за да се види има ли времево клъстеризиране, например около избори. Ако в годините с избори има много повече регистрирани сайтове, това ще обясни създаването им с прокарване на определена политическа теза, смята той.

Попадам на много регионални сайтове, които публикуват ежедневни новини на човешки език, понякога сензационни, но не неетични, подчерта Гаджоков, който е стигнал до извода, че сред този тип сайтове има най-малко фалшиви новини. „От всички сайтове, които съм преглеждал, най-етични са регионалните сайтове, местните сайтове, градски, общински.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44