Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Медийно око" вече обхваща над 900 сайта

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

Регионалните сайтове съдържат най-малко фалшиви новини

В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто. 

При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична бариера, за да може човек да излезе и да изкаже мнение по даден въпрос, подчерта Гаджоков в интервю за "Хоризонт". 

В съвременния свят има огромен поток информация, която създава чувство за нервност, чувство за липса на контрол върху света около теб. Когато имаш това чувство, ти имаш нужда от това да го компенсираш с усещането, че имаш контрол, че разбираш света. С едно обяснение за сложните неща, които са трудни да бъдат разбрани – като коронавируса и много други теми. С едни прости обяснения, които те извиняват от това да имаш отговорност, да трябва да положиш усилия да разбереш, че това нещо не е просто, а е сложно. Че твоите знания не стигат, за да го обхванат и да изказваш позиция по него. Хората просто искат да се чувстват сигурни, защото разбират света. Когато не го разбират, те не са сигурни и търсят обяснения, които ги извиняват. Конспирациите, фалшивите новини са едни извинения. Защото те им казват – има заговор, някой друг е направил нещо, всъщност вие не сте виновни за това, вие страдате, затова сте жертви на това“, коментира IT специалистът. 

При фалшивата новина основното в съдържанието е неистинско, но има много конкретика: детайли, факти и твърдения, които не могат да бъдат проверени. При конспиративните теории звученето е по-общо, отбеляза Красимир Гаджоков. 

Той е автор на проекта „Медийно око“, проследяващ вече 906 български онлайн издания. Формално проектът е започнат още през 2013 година, най-новото му приложение е „Стоп! Неетична медия“, което засега само е за десктоп и работи с браузърите Firefox и с Chrom, все още няма версия за мобилни устройства. То цели да предупреди потребителите на информация да бъдат по-внимателни с определени сайтове

64% от наблюдаваните български медии са неетични, това са общо 584 сайта от 906, съобщи Гаджоков в предаването "Преди всички". Те публикуват фалшиви новини, реч на омразата, сензации, обществени заблуди или са анонимни и не е ясно кой е техният собственик.

Гаджоков иска да проследи създаването на сайтовете през годините, за да се види има ли времево клъстеризиране, например около избори. Ако в годините с избори има много повече регистрирани сайтове, това ще обясни създаването им с прокарване на определена политическа теза, смята той.

Попадам на много регионални сайтове, които публикуват ежедневни новини на човешки език, понякога сензационни, но не неетични, подчерта Гаджоков, който е стигнал до извода, че сред този тип сайтове има най-малко фалшиви новини. „От всички сайтове, които съм преглеждал, най-етични са регионалните сайтове, местните сайтове, градски, общински.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05