Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолет с 99 души на борда се разби в жилищен район в Карачи, има оцелели

| обновено на 22.05.20 в 18:49
Катастрофата стана в жилищен район край международното летище на Карачи.
Снимка: БТА

Самолет на Пакистанските международни авиолинии (PIA), пътуващ от Лахор до Карачи, се разбил днес в жилищен район край летището на Карачи, най-малко двама пътници са оцелели при катастрофата, съобщи гражданска въздухоплавателна администрация на страната, цитирана от ДПА.

Говорител на PIA Абдул Сатар заяви пред местни медии, че на борда на самолета Airbus A320 е имало 99 души - 91 пътници и 8-членен екипаж, предаде Ройтерс.

От местопроизшествието са прибрани 40-ина тела, докато спасителните екипи продължаваха да претърсват отломките.

Единият от оцелелите, ръководител на търговска банка, е в стабилно състояние, каза Мурад Али Шах, главен министър на пакистанската провинция Синд.

Пакистанската армия обяви, че нейните сили за бързо реагиране и паравоенни формирования са достигнали мястото на катастрофата в опит да окажат помощ и спасяване наред със спасителните служби на гражданската администрация.

Предполага се, че самолетът PK 8303 е катастрофирал в жилищен район близо до летището на град Карачи минути преди планираното кацане.

"Последното, което чухме от пилота, беше, че той има някакъв технически проблем", посочи говорителят на PIA във видео изявление. "Това много трагичен инцидент".

Високопоставен служител на гражданската авиация каза пред Ройтерс, че изглежда, че самолетът не е могъл да отвори своя колесник поради техническа повреда преди кацането, но добави, че е прекалено рано да се установи причината за катастрофата.

Според местните медии е в ход спасителна операция и на място са пристигнали спасителни служби.

Oт видеоматериали на пакистански медии се виждат изгорели самолетни останки и няколко къщи в жилищен район, който е близо до летището на Карачи.

"Не се очаква да има оцелели", заяви пред Ройтерс кметът на Карачи, но на този етап той беше опроверган от двама пасажери, оцелели по чудо.

"Нашето становище към момента е, че няма да има оцелели от самолета, но това все още не е потвърдено", отбеляза той и допълни, че се смята, че им оцелели в жилищния район, където самолетът се разби.

Кадри показаха и облаци черен дим от мястото на падането на самолета, множество хора в района, който изглежда е гъсто населен, както и линейки, опитващи се да преминат през тълпата.

Катастрофата стана дни, след като Пакистан разреши гражданските полети, които бяха временно спрени заради епидемията от Covid-19.

Според последна информация поне един от пътниците е оцелял, но мнозина други вероятно са мъртви.

Най-малко един пътник от полет PK 8303, банкер, оцеля и разговаря със служители в болницата, заяви говорителят на пакистанската провинция Абдур Рашид Чана.

"Благодаря ви много. Бог беше милостив", е казал пътникът, според правителствено изявление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Еърбъс" потвърди, че самолет на компанията е катастрофирал в Пакистан

Компанията "Еърбъс" (Airbus) потвърди, че самолетът, който се разби по-рано в петък в жилищен район на пакистанския град Карач и, е Airbus A320. "Със съжаление потвърждаваме, че A320, експлоатиран от Пакистанските международни авиолинии (PIA),..

публикувано на 22.05.20 в 17:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в..

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101..

публикувано на 19.03.24 в 08:41