Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В САЩ обсъждат закон за корпоративната прозрачност

Снимка: EPA/БГНЕС

Корумпирани политици от целия свят търсят начини за пране на пари извън пределите на своите страни. Клептокрацията и корупцията не познават граници като голяма част от парите от тайни сделки попадат в американската банкова система.
Ако днес искате да откриете банкова сметка в САЩ от името на компания ще се учудите колко лесно може да е това.

"Ако се замислите, няма американец, който да може да си открие банкова сметка без да удостовери самоличността си - без да каже как се казва и къде живее и да предостави някакво доказателство за това, че е този, който твърди, че е. Защо тогава компании да могат да откриват банкови сметки и да влагат милиони долари без да има информация за собственика?", каза Керълин Мълоуни, демократ от Камарата на представителите

Керълин Мълоуни е вносител на законопроекта за корпоративна прозрачност. Ако бъде приет законът би задължил корпорации и дружества с ограничена отговорност в САЩ да разкрият собствениците си. Според едно проучване в Съединените Щати се изисква повече информация за издаване на читателска карта, отколкото за създаване на корпорация.

"Това е един от най-неотложните проблеми за националната сигурност, пред които сме изправени в тази страна. Анонимни компании, които съществуват само по документи, са предпочитаното средството от тези, които перат пари, криминално проявени лица и терористи. Причината, поради която тези компании са толкова популярни е, че няма как да се проследи кой е реалният собственик. Компании, които съществуват само по документи, позволяват на криминално проявени лица и терористи да придвижват пари в американската финансова система и да финансират управлението си свободно и легално. Ние сме единствената напреднала държава в целия свят, която не изисква разкриване на информация за собственика на този вид компании и честно казано това е срамота", допълни Мълоуни.

Яснотата за собственика би ограничила достъпа до американските банки и по този начин да лиши корумпирани лица от богатства. Смята се, че сочени за корупция в бившия социалистически блок продължават да влагат мръсни пари в американски банки именно благодарение на улеснението при създаването на т.нар. „шел компании“. Oбикновено парите се инвестират в луксозно недвижимо имущество - например апартамент за пет милиона долара в Ню Йорк. 

"Преди две години Министерството на финансите проведе пилотен проект, по време на който събираха информация за собствениците при сделки на недвижимо имущество в Манхатън и Маями за период от шест месеца. Резултатите бяха потресаващи. Около 30 процента от транзакциите се оказа, че са били свързани със собственик или представител на купувача, които са били обект на доклад за съмнителни действия. И това се случва, след като Министерството на финансите обяви пред целия свят, че ще събира информация за собственика в тези два града в период от шест месеца. Така че данните дори не обхващат тези, които перат пари и които са стояли на страна от посочените два града", подчерта Керълин Мълоуни.

Законът би изисквал от собствениците име, дата на раждане, настоящ адрес и номер на свидетелство за управление на МПС. За написването на акта са служели примери от Европа и Великобритания. Според републиканецът Пийт Кинг - един от лобистите на закона, сега американският модел може да бъде използван и от други държави. 

"Лошите винаги ще се опитват да намерят начини. Нашата работа е да сведем това до миниум. Не можем да решим всички проблеми по света, но можем да затрудним криминалните елементи. Това става с този закон. Нашата основна отговорност е да направим така, че да не се възползват от Съединените Щати и също се надявам, за други държави това да бъде един от моделите. Винаги ще има лоши играчи, винаги ще има корумпирани страни и правителства", каза Пийт Кинг.

Свеждането до минимум на злоупотребата е целта на закона за корпоративната прозрачност и нагласите са скоро този закон, над който е работено повече от десетилетие, да се превърне във факт.

"Законът бе приет в Камарата на представителите миналия октомври с двупартийна подкрепа. Банковата комисия в Сената е постигнала компромис по тяхната версия на закона, която е много сходна до нашата версия. Оптимист съм, че този закон ще бъде обнародван тази година", допълни Керълин Мълоуни.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията на..

публикувано на 01.06.20 в 10:34
Албена

Старт на сезона в Албена, чакат да отворят границата с Румъния

Курортният комплекс Албена посреща днес първите си туристи. С обявяването на извънредното положение в страната достъпът до курорта беше забранен, но още преди неговата отмяна посещението за разходка стана отново възможно. Мерките за безопасност и хигиена в почивното селище започват още на бариерата, където всяко едно превозно средство бива..

публикувано на 29.05.20 в 15:46

Изкуственият интелект в помощ на университетите

Кандидат-студентската кампания тази година ще е различна. Заради последиците от Covid-19 много от университетите разчитат на дистанционни изпити. Но и при тях има и новости. Като използването на изкуствен интелект.  Изпитите и лекциите остават електронни до лятото на 2021-ва дори и за най-реномирания университет – Кеймбридж. Решението ядоса..

публикувано на 29.05.20 в 14:11

И фитнесите на протест, ако държавата не им помогне

Около 50 на сто от работещите във фитнес центровете са съкратени, не повече от 25-30% са посещенията на фитнес залите в сравнение с миналогодишния период. Това съобщи пред „Хоризонт“ Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес. Около 50 хиляди са заетите във фитнес индустрията, отбеляза той.   Фитнес залите бяха..

публикувано на 29.05.20 в 12:17

Игнат Арсенов: Няма да се чака 1 година за връщане на суми от туроператори

През предстоящото лято Комисията за защита на потребителите ще следи и проверява дали се изпълняват обещаните на туристите допълнителни бонуси или екстри към офертите, които се отправят антикризисно с цел привличане на повече клиенти. Това стана ясно от думите на  Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на..

публикувано на 29.05.20 в 10:24

Психолог: Най-важният урок от кризата е да забавим ритъма

„Всеки може да се възползва от този урок – да забавим ритъма. Защото се нагнетява най-високата тревожност, когато бързаме. Когато ни предстои следваща задача и следваща, ние не можем да се насладим дори на живота си, бързайки .“ Това каза пред „Хоризонт“ психологът Петя Стойчева – Кривицки. Тя коментира кризата с Covid-19  и нейното отражение..

публикувано на 28.05.20 в 16:17
Снимката е илюстративна

България работи по медицински диктофон без аналог в световната практика

Създаден е прототип на национална система за архивиране на образите при комуникация между болниците, лекуващи Covid-19 . Системата е в тестови период. Това каза в интервю за "Хоризонт"  проф. Димитър Чаръкчиев от Медицински университет в София, г лавен координатор на Националната научна програма „Електронно здравеопазване“. „Нашите болници..

публикувано на 28.05.20 в 15:31