Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

140 години от основаването на Солунската гимназия

Снимка: Уикипедия

Две годишнини отбелязва Солунската българска мъжка гимназия - 140 години от основаването си и 100 години от преместването на училището в Горна Джумая (днешен Благоевград). Сто и четиридесет години за едно училище е впечатляваща цифра, каза за БТА Марин Митов - директор на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград, която е наследник на Солунската гимназия. Историята на училището е богата и следва съдбините и превратностите на историята на нашия народ, посочи Марин Митов. Най-голямото българско училище, създадено извън пределите на свободна България, преминава през дълъг период на странстване, преди да се установи в Благоевград.

Солунската българска мъжка гимназия е създадена през 1880 година по инициатива на архимандрит Методий Кусев с благословията и одобрението на Екзарх Йосиф.

Като първи и главен учител е избран Кузман Шапкарев, чиято роля в създаването и утвърждаването на гимназията е голяма.

Изборът на града, в който да бъде изградено българско училище, не е случаен.

В европейската част от Османската империя Солун се утвърждава като огромен, космополитен град, със смесено население и много култури. Именно там етническите българи са могли да изпъкнат с нещо и те решават това да бъде Солунската българска мъжка гимназия. Солун е и мястото, където са съсредоточени голям брой дипломатически представители, разказа още д-р Елена Александрова. "Именно това е било мястото, където те биха могли да фокусират своето внимание върху българския етнически елемент в Македония в лицето на тази Солунска гимназия", посочи историкът.

Самото училище е уредено по европейски образец. Няколко години след откриването към него е изграден пансион за възпитаниците на училището. "Учениците са имали униформи и в извънучебно време е трябвало да вървят с тях. Те са били емблемата на това училище, били са разпознаваеми в този огромен град, че са възпитаници на Солунската гимназия", посочи д-р Александрова. Малко след създаването на мъжката гимназия, врати отваря и Девическа българска гимназия "Свето Благовещение", в което се обучават български девойки от останалите в пределите на Османската империя земи.

Георги Кандиларов и Божил Райнов (в средата) са първите директори на Солунската гимназия

В продължение на три десетилетия гимназията е в Солун, но размирните години в началото на двадесети век повлияват историята и пътя на гимназията.

Странстването на гимназията започва през 1913 година, след Междусъюзническата война, когато Солун е завладян от гръцките войски. Закриват се всички български училища, включително и Солунската българска мъжка гимназия. "Тя буквално е изгонена, учениците е трябвало да напуснат заедно с учителите, сградата е разрушена. Това предизвиква един смут, защото е било трудно да се устрои това голямо училище някъде", посочи д-р Елена Александрова.

Първият град, в който се установява училището, е Струмица. За няколко години е в Струмица, а от 1916 г. се мести в Щип. Там изкарва една година, след което отново се връща в Струмица, вече изградена като смесена гимназия.

"По силата на международните договори и на Ньойския договор след Първата световна война България губи и Струмишката област, която е била придадена към нея след Балканските войни и е било невъзможно гимназията да остане и в Струмица. Но учениците и учителите са били с българско национално самосъзнание и не са искали да останат в Струмица, която остава в границите на Кралство на сърби, хървати и словенци", посочи д-р Александрова.

Така се стига до преместването на училището в Петрич през 1919 година. Оставането там обаче се оказва невъзможно, тъй като след Балканските войни и Първата световна война градът е пренаселен с бежанци. В това време идва покана от кмета на Горна Джумая училището да се премести там. Това става през 1920 година.

Първоначално за училището и учениците няма подходящи условия, тъй като и Горна Джумая след войните е пренаселена с бежанци. Гимназията е поместена в сградите на бившите турски казарми, които се намират извън града, а учениците са ходили пеш до училището си. Малко по-късно училището се премества в центъра на града, където има подходящи помещения в двора на храма "Въведение Богородично".

През 1930 година започва изграждането на сграда за гимназията, която е завършена през 1933 година. Вече установено, училището бива преместено още веднъж.

Само година по-късно, през 1934 г., с решение на тогавашния министър на образованието, гимназията е преместена в Кюстендил, а в Горна Джумая остават само няколко паралелки. Това предизвиква брожения сред местното население, което настоява училището да се върне в града. Така през 1935 година гимназията окончателно се установява в Благоевград (тогава Горна Джумая), където е и до днес.

Гимназията е променяла много пъти името си, а през шестдесетте и седемдесетте година на миналия век от нея се отделят паралелки, от които се създават голяма част от гимназиите в Благоевград. През деветдесетте години на миналия век се утвърждава като Национална хуманитарни гимназия "Св. св. Кирил и Методий", както съществува и до днес.

Значението на Солунската българска мъжка гимназия е голямо за историята на българския народ и за борбите в Македония и Одринско, разказа за БТА директорът на музея в Благоевград д-р Кирил Алексиев. Тя се превръща не само в просветителския светилник в Солун на българите в географската област Македония, но и е родно място на революционната организация, посочи д-р Алексиев.

"Непосредствено и неразривно с тази образователна институция са свързани шестима души, които дават основите на организацията (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), която се превръща в най-сериозната революционна организация в Европа през края на 19 и началото на 20 век. Те са Иван Хаджиниколов, Дамян Груев, д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров.

По думите му гимназията показва на децата, откъснати от провинциалния живот в населените места, от които идват, един европейски облик. Солунската българска мъжка гимназия е имала оборудвани кабинети по естествени науки, модерен пансион, изключително подготвени учители, част от които са идвали от България, за да обучават и възпитават учениците.

"Хората вече са имали различен начин на мислене, което започва да поражда това желание да се борят за свобода. Извършвайки революция в съзнанието на тези подрастващи млади хора, много по-лесно е било революционните идеи да достигат до тях", посочи директорът на историческия музей в Благоевград. Гимназията има значение не само за революционното дело - в нея се е обучавал бъдещият елит в тази част на Османската империя, каза още д-р Алексиев. Възпитаниците ѝ са се насочвали към науката, медицина, политика, предприемачество, търговия. "Това са стотици хора, говорим за цялата Македония, те имат голямо значение за развитието на обществото като цяло", допълни д-р Алексиев.

Годишнината от основаването на гимназията и вековният юбилей от преместването ѝ в Благоевград обаче ще бъдат отбелязани по един различен начин. Заради противоепидемичните мерки, въведени с цел ограничаване разпространението на новия коронавирус, голяма част от мероприятията ще бъдат отложени за есента, каза директорът на училището Марин Митов. Тя ще бъде отбелязана с онлайн изложба и концерт на възпитаници на Националната хуманитарна гимназия.

На 24 май учители и ученици ще се съберат в двора на гимназията, за да отдадат почит пред паметника на патроните на училището - светите братя Кирил и Методий и пред паметника на знакова за гимназията фигура - тази на Кузман Шапкарев.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във Фейсбук .  В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха..

обновено на 01.06.20 в 12:45

Днес е Международният ден на детето

Днес е Международният ден на детето.  По повод празника днес Зоологическата градина  в София  ще е с безплатен вход. Наред със старите обитатели на зоопарка, посетителите ще могат видят и новите - двойка бели бенгалски тигри, както и новородените по време на извънредното положение животни. Софийският зоопарк ще е отворен от 9 до 18 часа, при..

обновено на 01.06.20 в 12:42
В парка - Лондон, 28 май 2020 г.

Продължава облекчаването на мерките във Великобритания

От днес започва втората фаза на облекчаване на наложената заради коронавируса карантина във Великобритания въпреки предупрежденията на учени, че опасността от заразявания все още е голяма и страната не е подготвена. Министърът на местното самоуправление Робърт Дженрик заяви на последния брифинг на правителството, че стъпките са „умерени“, но не са..

обновено на 01.06.20 в 12:25
Подновяване на работата на заведенията в Никозия, 21 май 2020 г.

Отварят хотели, музеи и пристанища в Кипър

От днес в рамките на втората фаза от премахването на коронавирусните мерки в Кипър се отварят хотели, пристанища, библиотеки, музеи, археологически обекти. Прогнозите са за безпрецедентно труден летен туристически сезон. Малко на брой хотели се очаква да възобновят работата си от днес след продължилата близо два и половина месеца карантина,..

публикувано на 01.06.20 в 12:22

Продължават масовите вълнения в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд

Шеста нощ продължават протестите в Съединените щати. Комендантски час е въведен в редица градове в страната в опит да се предотвратят сблъсъци между протестиращи и полиция. Протестите са предизвикани от смъртта на афроамериканец при арестуването му в Минеаполис. От събота вечер в Чикаго е въведен полицейски час. Това не се е случвало в Америка от 1968..

обновено на 01.06.20 в 12:21

Двама задържани в Перник заради съмнения за жестокост към кучета

Полицията в Перник разследва случай с пострадали кучета. След подаден сигнал за проявена жестокост към животните е бил проверен имот в района на жп гарата в града, в който са открити три кучета с различни наранявания по тях. Те са иззети, а стопаните - двама мъже на 28 и на 35 години, са били задържани за 24 часа. Предстои да бъде установено..

публикувано на 01.06.20 в 12:14
Дезинфекция на Казанската гара, Москва, 20 май 2020

Броят на жертвите на коронавируса в Русия наближава 5000

Броят на смъртните случаи сред заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие със 162 и общият им брой към момента е 4855. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС. През последните 24 часа болестта е взела 76 жертви в Москва, 24 - в Московска област, 25 - в кавказката..

публикувано на 01.06.20 в 12:11