Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от основаването на Солунската гимназия

Снимка: Уикипедия

Две годишнини отбелязва Солунската българска мъжка гимназия - 140 години от основаването си и 100 години от преместването на училището в Горна Джумая (днешен Благоевград). Сто и четиридесет години за едно училище е впечатляваща цифра, каза за БТА Марин Митов - директор на Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград, която е наследник на Солунската гимназия. Историята на училището е богата и следва съдбините и превратностите на историята на нашия народ, посочи Марин Митов. Най-голямото българско училище, създадено извън пределите на свободна България, преминава през дълъг период на странстване, преди да се установи в Благоевград.

Солунската българска мъжка гимназия е създадена през 1880 година по инициатива на архимандрит Методий Кусев с благословията и одобрението на Екзарх Йосиф.

Като първи и главен учител е избран Кузман Шапкарев, чиято роля в създаването и утвърждаването на гимназията е голяма.

Изборът на града, в който да бъде изградено българско училище, не е случаен.

В европейската част от Османската империя Солун се утвърждава като огромен, космополитен град, със смесено население и много култури. Именно там етническите българи са могли да изпъкнат с нещо и те решават това да бъде Солунската българска мъжка гимназия. Солун е и мястото, където са съсредоточени голям брой дипломатически представители, разказа още д-р Елена Александрова. "Именно това е било мястото, където те биха могли да фокусират своето внимание върху българския етнически елемент в Македония в лицето на тази Солунска гимназия", посочи историкът.

Самото училище е уредено по европейски образец. Няколко години след откриването към него е изграден пансион за възпитаниците на училището. "Учениците са имали униформи и в извънучебно време е трябвало да вървят с тях. Те са били емблемата на това училище, били са разпознаваеми в този огромен град, че са възпитаници на Солунската гимназия", посочи д-р Александрова. Малко след създаването на мъжката гимназия, врати отваря и Девическа българска гимназия "Свето Благовещение", в което се обучават български девойки от останалите в пределите на Османската империя земи.

Георги Кандиларов и Божил Райнов (в средата) са първите директори на Солунската гимназия

В продължение на три десетилетия гимназията е в Солун, но размирните години в началото на двадесети век повлияват историята и пътя на гимназията.

Странстването на гимназията започва през 1913 година, след Междусъюзническата война, когато Солун е завладян от гръцките войски. Закриват се всички български училища, включително и Солунската българска мъжка гимназия. "Тя буквално е изгонена, учениците е трябвало да напуснат заедно с учителите, сградата е разрушена. Това предизвиква един смут, защото е било трудно да се устрои това голямо училище някъде", посочи д-р Елена Александрова.

Първият град, в който се установява училището, е Струмица. За няколко години е в Струмица, а от 1916 г. се мести в Щип. Там изкарва една година, след което отново се връща в Струмица, вече изградена като смесена гимназия.

"По силата на международните договори и на Ньойския договор след Първата световна война България губи и Струмишката област, която е била придадена към нея след Балканските войни и е било невъзможно гимназията да остане и в Струмица. Но учениците и учителите са били с българско национално самосъзнание и не са искали да останат в Струмица, която остава в границите на Кралство на сърби, хървати и словенци", посочи д-р Александрова.

Така се стига до преместването на училището в Петрич през 1919 година. Оставането там обаче се оказва невъзможно, тъй като след Балканските войни и Първата световна война градът е пренаселен с бежанци. В това време идва покана от кмета на Горна Джумая училището да се премести там. Това става през 1920 година.

Първоначално за училището и учениците няма подходящи условия, тъй като и Горна Джумая след войните е пренаселена с бежанци. Гимназията е поместена в сградите на бившите турски казарми, които се намират извън града, а учениците са ходили пеш до училището си. Малко по-късно училището се премества в центъра на града, където има подходящи помещения в двора на храма "Въведение Богородично".

През 1930 година започва изграждането на сграда за гимназията, която е завършена през 1933 година. Вече установено, училището бива преместено още веднъж.

Само година по-късно, през 1934 г., с решение на тогавашния министър на образованието, гимназията е преместена в Кюстендил, а в Горна Джумая остават само няколко паралелки. Това предизвиква брожения сред местното население, което настоява училището да се върне в града. Така през 1935 година гимназията окончателно се установява в Благоевград (тогава Горна Джумая), където е и до днес.

Гимназията е променяла много пъти името си, а през шестдесетте и седемдесетте година на миналия век от нея се отделят паралелки, от които се създават голяма част от гимназиите в Благоевград. През деветдесетте години на миналия век се утвърждава като Национална хуманитарни гимназия "Св. св. Кирил и Методий", както съществува и до днес.

Значението на Солунската българска мъжка гимназия е голямо за историята на българския народ и за борбите в Македония и Одринско, разказа за БТА директорът на музея в Благоевград д-р Кирил Алексиев. Тя се превръща не само в просветителския светилник в Солун на българите в географската област Македония, но и е родно място на революционната организация, посочи д-р Алексиев.

"Непосредствено и неразривно с тази образователна институция са свързани шестима души, които дават основите на организацията (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), която се превръща в най-сериозната революционна организация в Европа през края на 19 и началото на 20 век. Те са Иван Хаджиниколов, Дамян Груев, д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров.

По думите му гимназията показва на децата, откъснати от провинциалния живот в населените места, от които идват, един европейски облик. Солунската българска мъжка гимназия е имала оборудвани кабинети по естествени науки, модерен пансион, изключително подготвени учители, част от които са идвали от България, за да обучават и възпитават учениците.

"Хората вече са имали различен начин на мислене, което започва да поражда това желание да се борят за свобода. Извършвайки революция в съзнанието на тези подрастващи млади хора, много по-лесно е било революционните идеи да достигат до тях", посочи директорът на историческия музей в Благоевград. Гимназията има значение не само за революционното дело - в нея се е обучавал бъдещият елит в тази част на Османската империя, каза още д-р Алексиев. Възпитаниците ѝ са се насочвали към науката, медицина, политика, предприемачество, търговия. "Това са стотици хора, говорим за цялата Македония, те имат голямо значение за развитието на обществото като цяло", допълни д-р Алексиев.

Годишнината от основаването на гимназията и вековният юбилей от преместването ѝ в Благоевград обаче ще бъдат отбелязани по един различен начин. Заради противоепидемичните мерки, въведени с цел ограничаване разпространението на новия коронавирус, голяма част от мероприятията ще бъдат отложени за есента, каза директорът на училището Марин Митов. Тя ще бъде отбелязана с онлайн изложба и концерт на възпитаници на Националната хуманитарна гимназия.

На 24 май учители и ученици ще се съберат в двора на гимназията, за да отдадат почит пред паметника на патроните на училището - светите братя Кирил и Методий и пред паметника на знакова за гимназията фигура - тази на Кузман Шапкарев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19