Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Запазва се тенденцията новите случаи да са по-малко от оздравелите

| обновено на 24.05.20 в 08:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изминалото денонощие у нас са доказани 19 нови случая на коронавирусна инфекция при изследвани 886 проби. Увеличението е с 0,8 процента за деня.

Общият брой на  регистрираните досега случаи  на Covid -19  - 2427.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19. Той отбеляза, че няма регистрирани случаи сред здравните работници за вчерашния ден.

Активни области по отношение на коронавирусната инфекция в момента са 6.

Оздравелите през изминалото денонощие са 32-ма, с което излекуваните лица вече са 840.

Има 4 смъртни случая на пациенти с коронавирусна инфекция.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните 19 инфектирани с Covid-19 у нас 11 са приети в болница

В област Благоевград новите случаи са 3, в област Велико Търново – 1, в област Пазарджик (във връзка с клъстера в промишленото предприятие „Костал“) има 5 случая, в област Сливен - 2, в Ямбол – 4, и в София – в града и областта има 4 нови случая.

В област Видин няма нови случаи.

От новите случаи в столицата има двама пациенти, настанени за болнично лечение - в „Александровска“ болница, и двама на домашно лечение.

Сред новозаразените има 7 жени и 12 мъже.

Разпределение на оздравелите

Сред оздравелите за изминалия ден има 14 амбулаторни пациенти в София, 5 са изписани от „Пирогов“, 4 във Видин, в Сливен – 3, в Пловдив - 2, в Бургас и Пазарджик - по един. Тодор Кантарджиев отбеляза, че общият брой на оздравелите за 23 май е 32-ма.

През изминалото денонощие има 4 починали пациенти, при които е доказан Covid-19

В „Пирогов“ е починал 76-годишен мъж, във Военномедицинска академия - мъж на 73 години, в Ямбол - пациентът, който е загубил живота си е на 31 години, мъж със затлъстяване, но то не е причината за леталния изход от инфекцията, отбеляза Тодор Кантарджиев. В Ямбол е починала жена на 76 години, тя е страдала от сърдечна недостатъчност.

По отношение на анализа на данните Кантарджиев коментира:

Ефективното репродуктивно число - това беше показател един болен колко души заразява. За  последната седмица остава около 1 – казах, че ако започне да намалява, това значи, че епидемията гасне в нашата страна. засега продължава да е около 1.

Времето на удвояването на случаите, което е много важен показател, е на 35 дни и продължава да расте - това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите.

14-дневни кумулативни данни, даващи кумулативната заболяемост - знаете април месец беше 6, миналата седмица казах, че беше 7,8, а сега е 7,1. Това какво показва - на 100 хиляди население в момента имаме 14-дневна кумулативна заболяемост 7,1 - значи спаднал е с 0,7.

Това какво значи - има слаба тенденция за намаляване на броя на новите случаи, но това не значи да се събираме по много хора, да не носим маска на закрито и да не продължаваме мерките за дезинфекция, поне с които свикнахме“.

Проф. Тодор Кантарджиев оповести и данни за динамиката на разпространението на коронавирусната инфекция по света. Чуйте ги от звуковия файл:


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32