Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Има картелно споразумение при мобилните услуги

След Божков идва времето на Валентин Златев, обяви лидерът на НФСБ

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

След Васил Божков идва времето на Валентин Златев… Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“. Това каза пред БНР Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ.

По думите му идеята за създаването на верига държавни бензиностанции ще разбие картелното споразумение, каквото е категоричен, че има:

Всички данъчни складове са в ръцете на една фирма с доста известен управител… Започва един оздравителен процес, непознат за България, който остава извън вниманието на обществото, медиите. Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков. Сега се нанася втори удар върху установен монопол и картел“.

Симеонов подчерта, че в момента се наблюдава и картел между големите доставчици на мобилни услуги, „които тихомълком повишиха и почти изравниха цените на тези услуги“:

„Като вдигат цените, пренасочват приходите си от там, а от друга страна предлагат ниски цени на интернет и на цифрова телевизия, като така ликвидират действащи кабелни оператори, които си плащат данъците. Подложени на атака с ниски цени, тези фирми започнаха да обявяват фалити“.

Валери Симеонов подчерта, че в най-сивия сектор са автосервизите.

В предаването „Неделя 150“ лидерът на НФСБ допълни:

Намаляването на ДДС върху ресторантьорските услуги е една от малкото сериозни мерки, които реално ще бъде подпомогнат най-засегнатият от кризата бранш – туризмът. Изравняването на ДДС за хотелите с ресторантите премахва една несправедливост в третирането на двете страни на една монета“.

Според него с антикризисната роля на тази мярка ресторантьорите ще имат възможност да компенсират част от загубите, които са претърпели през изминалите два месеца и да влязат на сравнително високи обороти в новия сезон.

„За моето гласуване не попречи липсата нито на Владислав Горанов, нито на Менда Стоянова, нито на Бойко Борисов, аз си нося отговорност за моето гласуване, така постъпиха и всички останали… Ясно е, че Горанов има своите аргументи като финансов министър да бъде против ощетяването на бюджета. Той гледа мащабно на бюджета на държавата и е естествено, че е против да губи по едни 150 млн. лева на година“.

Интервюто с Валери Симеонов можете за чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предожение промяната да се гласува окончателно.  От "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11