Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитеният лешояд Ултрон е застрелян в държавно ловно стопанство

Прокуратурата обяви днес, че разследва случая, а била сезирана през март

| обновено на 26.05.20 в 16:50
Илюстративна снимка
Снимка: архив

По сигнал на Сдружение „Зелени Балкани“ Окръжната прокуратура в Кърджали е образувала досъдебно производство за незаконен отстрел на защитен от закона черен лешояд в района на община Черноочене.

Според данни от сателитен предавател черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк, е застрелян на територията на държавното ловно стопанство „Женда“, заяви пред БНР Ивелин Иванов, ръководител на проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“ на организацията „Зелени Балкани“.

„Това, ако наистина е така, е допълнителен удар, защото, ако извършителят е служител на ловното стопанство, т.е. горски, това са хората, на които им е вменено и отредено да опазват защитените видове. Намерихме птицата бедстваща отвън, на оградата, на ловното стопанство“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Без отговор от институции от края на март

Черният лешояд Ултрон е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско в края на март.

Този път природозащитниците, които от 30 години работят за завръщането на ценния вид у нас, изневеряват на традицията си и не алармират обществеността, а подават сигнал до всички възможни институции с надеждата най-после някой да бъде наказан.

„Не ми е известен случай в България за санкциониран бракониер за рядък и защитен вид“, каза Ивелин Иванов.

А птицата е защитен вид.

„Предвид неговата степен на защита, това е един от най-редките видове в Европа и света. И извършителят би трябвало да лежи в затвора“, каза Иванов.

Съобщение от прокуратурата след бурна обществена реакция

До вчера обаче природозащитната организация не получава информация някоя институция да се е задействала. И сигнализира медиите.

След активен медиен интерес и бурна обществена реакция днес Окръжната прокуратура в Кърджали съобщи на сайта си, че на 24 април е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278д. от Наказателния кодекс, според който ако някой противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени животни се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

От „Зелени Балкани“ търсят съдействие за информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.

От „Женда“ отричат горски да е прострелял птицата

Директорът на Държавно ловно стопанство „Женда“ Николай  Янчев категорично отхвърли вероятността черният лешояд, да е прострелян  на територията на стопанството от горски служител.

„Ловните територии, които се стопанисват от държавата в „Женда“, са не по-голям процент от 5% - около 5000 хектара общо“, каза Янчев и подчерта, че ловните територии са оградени и са с ограничен достъп.

Горските боравят с лесно разпознаваеми муниции: „В изпълнение на нашите служебни задължения ние използваме карабини и оптически прибори, карабините са с доста голям калибър. Птицата е стреляна с любителско оръжие – флоберка“.

Янчев допуска, че лешоядът може да е ранен на терена на някои от ловните дружинки в областта и то не от ловец, а от аматьор.

„При всички положения е бракониерство, но може да е от цивилен гражданин, от ловец“, каза директорът на „Женда“.

До момента в ловното стопанство не е подаван сигнал за проблема, но служителите са готови да съдействат на прокуратурата за изясняване на случая. 

Интервюто с Ивелин Иванов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07