Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският ученик Атлас Сарафоглу е отличен от WWF

Протест на турски екоактивисти на централния булевард "Истиклял" в Истанбул. Декември, 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Казвам се Атлас Саррафоглу, на 13 години съм, всъщност преди няколко дни навърших 14. Активист съм за климата. Организирах инициативата „Петъци за бъдеще“ в Турция и съм първият младеж тук, който провеждаше екологични протести. В 8 клас съм, ученик последна година в основно училище в Истанбул.“

Така звучи визитката на младежа, получил една от тазгодишните Международни младежки награди на Световния фонд за дивата природа WWF.

Глобалната кампания „Петъци за бъдеще“ започна през август 2018 г. с мълчаливите протести на шведската ученичка Грета Тунберг пред парламента в Стокхолм. Атлас Саррафоглу подема инициативата в Турция и първото подобно събитие в страната се провежда през март 2019 г. Турски активисти вземат участие и във втората глобална акция - на 24 май 2019 г., когато ученици от над 150 страни не посещават училище, за да поискат по-сигурно екологично бъдеще.

Протест на турски екоактивисти на централния булевард

„В един и същи ден по целия свят се проведоха стачки. Ние се събрахме в популярния истанбулски парк „Мачка“. Участниците бяха по-малко, отколкото на предишни протести, но беше хубава демонстрация, издигнахме лозунги, преминахме с банерите си през парка“, разказва Атлас.

Друга знакова проява на турските младежи е насочена срещу консуматорската култура, въплътена в т. нар. „черен петък“„На 29 ноември като протест срещу „черния петък“ организирахме фестивал, по време на който събрахме книги, дрехи“, допълва младежът. Хората могат да вземат събраните в акцията книги, дрехи и други годни за употреба вещи безплатно.

„В момента заради Covid-19 преминахме към онлайн-обучение. Преди това отиването и връщането до училище ми отнемаше повече време. Сега вкъщи мога повече да чета и по-лесно да пиша по екологични теми. Wчителите ме подкрепят в екологичните ми протести, в училище имаме група, клуб на природозащитници. В момента, пак заради пандемията, провеждаме нашите климатични протести онлайн“, споделя Атлас Саррафоглу.

От 2017 г. под патронажа на Емине Ердоган, съпругата на президента на Турция, започна мащабна кампания за рециклиране и повишаване на културата за опазване на околната среда. Вследствие на кампанията в цялата страна започна поставяне на контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екологичните предизвикателства пред Турция обаче остават сериозни. Както в много други страни, основен проблем е индустриалното замърсяване, а не това, предизвикано от гражданите. Според местния клон на международната организация „Грийнпийс“ – „Грийнпийс - Акдениз“, в Турция ежедневно влизат около 213 камиона с пластмасови отпадъци. От 2004 г. насам внасяното количество пластмасови отпадъци от Евросъюза в Турция се е увеличило  над 170 пъти, а страната се превръща в новия адрес на доставки, след като Китай забрани вноса им през 2018 г. Сериозно предизвикателство е намаляването на замърсяването от ТЕЦ-овете, както и от минно-добивната индустрия. В редица райони на страната имаше протести срещу изграждането на ВЕЦ-ове. Те са значително по-чисти от централите на въглища, но също сериозно могат да засегнат реките, на чиято територия са изградени.

„Парижкото споразумение за климата беше подписано от повечето страни и ратифицирано от парламентите им. Турция подписа споразумението, но Меджлисът не го е одобрил. Ние като климатично движение няма да бъдем удовлетворени дори и споразумението да бъде ратифицирано от Меджлиса, тъй като са необходими още повече действия, още повече успехи“, смята Атлас Саррафоглу.

Още за дейността на наградения младеж слушайте в звуковия файл. 

Снимки в текста: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51