Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Авторката на "Живот в скалите"

Мария Лалева: Не ни трябва толкова много, колкото имахме преди

Кое ни липсва от света, който ни беше забранен през последните два месеца

Мария Лалева
Снимка: Васил Къркеланов

„Винаги съм вярвала, че миналото понатежава, когато му даваш прекалена стойност. Може би трябва да му дадем толкова стойност, колкото е нужна, без да го преекспонираме, без то задължително да бъде онова нещо, на което да стъпим, за да продължим напред.“ Това каза в предаването "Графити по въздуха" Мария Лалева, автор на нашумелия роман „Живот в скалите“ и на три стихосбирки – „Личен архив“, „Не съм ви ближна“ и „Благословете Юда“.

„Миналото е изключително комфортно място, малък оазис, „затвор“, в който всичко ни е познато. И дори да не е така красиво, дори да има неща, които ни притесняват, убиват като стегната обувка, ние продължаваме да сме там, защото ни е познато. Хората се страхуват от непознатото, затова понякога избират „затвора“ на познатото нещастие в сравнение с непознатото. Оттам идва това преекспониране на миналото. То е тих убиец.“

Ние не сме нашето минало, а нашето настояще, убедена е Мария Лалева.

„За да можеш да продължиш напред, трябват няколко дози смелост. Много повече смелост е нужна, за да кажеш коя част от миналото не си ти самият. Можеш да вземеш от него тази част, която след хубав анализ и честен разговор със себе си, можеш да кажеш – аз бях тогава най-близо до моята представа за това коя е хубавата част от мен, искам да я взема и да продължа. Миналото е една химера, както и бъдещето, но докато бъдещето е въпрос на избор, миналото е единствено въпрос на анализ – откъде съм минал и не съм бил аз, къде съм бил наистина аз.“

Според Мария Лалева от изминалите два различни месеца на изолация и ограничения можем да вземем „усещането, че не ни трябва толкова много, колкото преди имахме, за да се чувстваме добре и в равновесие“. Лалева вижда в пандемията и изолацията повече позитиви.

„Негативите са социални, икономически, но, както казваше моят баща – неща, които се оправят с пари и труд, не са проблем. Има нещо много по-важно: човекът имаше нужда да спре и да се вгледа в себе си и в собствените си избори – в това кой е, с кого живее, какво работи, кое му липсва от оня свят, който по някакви причини ни беше забранен да го живеем два месеца.“

Равновесието между материалното, консуматорското в нас, и духовното, е много нарушено, смята Мария Лалева, според която тези два месеца са ни били нужни, за да се сетим, че сме „много повече от едни тела и едни разумни кутии, които имаме в главата си“.

Има един неумолим закон на промяната – нито една сутрин не се събуждаш същият като предния ден. Има неща – вещи, чувства, спомени, които имат сантиментална стойност и са ти мили. Но за да нахлуе нещо ново и да обновиш себе си, трябва да изхвърлиш нещо, да освободиш място, казва Мария Лалева.

„И ако усещаш, че много те спъва нещо – старата ваза, старата печка, споменът за някого, това ти причинява болка, тежи, а искаш да вървиш нагоре, трябва да хвърлиш излишния товар, да олекнеш. За да се разшириш, трябва да разчистиш. Затова казвам, че човек има най-важната задача първо да говори със себе си, първо да разчисти в себе си, да е честен със себе си, да уважава себе си. Тогава може да опита да уважава и да бъде честен с останалия свят, с другите хора. И тогава се чувства по-свързан. Разчистването е задължителен процес, когато си приел, че искаш да се развиваш.“

Мария Лалева има особено разбиране за пресечната точка между нещото, наречено съдба или предопределеност и свободната воля и собствените  усилия. „Там, където има съдба, трябва да се научим на смирение. Смирението не означава примирение. Смирението означава да приемеш определени ограничения, определени неща, през които трябва да минеш, а свободната воля е как ще минеш.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Белослава представя нови песни на A to JazZ концерта

„Музиката, колкото и да е творческа, тя е занаят и лесно влизаш в рутина. Бях забравила да ценя хубавите моменти и вълнението на репетицията, излизането на сцената “. Това сподели пред БНР певицата Белослава, която излиза на открита сцена „Платформа A6”, НДК, в рамките на A to JazZ концертите . Тази вечер тя ще представи песни от..

публикувано на 03.07.20 в 16:20
Радина Боршош

Радина Боршош: Всеки театър има своя аромат

„ Изолацията ме накара да почувствам малките разлики . Когато времето спря и препускането замръзна, започваш да пишеш по-бавно, да намираш удоволствие в малките неща. Всеки видя живота си отвътре. Макар и труден, това беше важен период “. Това сподели пред БНР актрисата Радина Боршош. „ Преди театрите кипяха от живот - изкуство в полет, а..

публикувано на 26.06.20 в 17:39
Лъчезар Вълев

Новинарят на „Хоризонт“ Лъчезар Вълев - между журналистиката, китарата и мотора

„Всичко е в баланса. Когато работата ти е свързана със стрес, с високи нива на концентрация, ти е нужно занимание, което ти е необходимо, за да презаредиш “.  Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ водещият на новините по „Хоризонт“ и ко водещ на предаването „Изотопия“ Лъчезар Вълев ...

публикувано на 26.06.20 в 15:17
Проф. Анри Кулев

Анри Кулев: Киното е опит да се подреди хаосът

Започва 24-ото издание на София филм фест. Проф. Анри Кулев, художник, режисьор, продуцент на игрални и документални и анимационни филми ще получи голямата награда на София по време на официалното откриване на филмовия фестивал. Призът е съвместна инициатива на най-големия кино фестивал и Столичната община. Наградата и уважението, което..

публикувано на 25.06.20 в 16:06
Минувач фотографира обезглавената статуя на Христофор Колумб в парк на Бостън, Масачузетс, САЩ, 10 юни 2020 г.

Проф. Андрей Пантев за Новия свят, старите проблеми и съборените статуи

„Хората търсят необходимия грешник“. Това заяви пред БНР проф. Андрей Пантев в коментар за събарянето и поругаването на паметници и статуи в Съединените щати. Той припомни, че през 1992 г., когато се отбелязва 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб, латиноамеркански интелектуалци са призовали: „Не чествайте, а оплаквайте..

обновено на 23.06.20 в 14:01
Иван Яхнаджиев

Иван Яхнаджиев: Картината е вид общуване

„Благодарение на цветовете, ако са майсторски направени, ако талантливо са направени, ще отидете в един свят, по-различен от този, в който живеете, ще се пренесете в едни мисли, едни чувства, които всеки творец иска да предизвика. Това е, което върши художникът със своите цветове.“ Така мисли художникът Иван Яхнаджиев, който в продължение на месец..

публикувано на 16.06.20 в 09:38

Фотографът Иво Орешков: Животът ми на зависим е бил бунт срещу Бога

„Карантинна фотография“ - това е проектът, с който фотографът Иво Орешков излезе от карантинния период на изолация по време на по-строгите мерки срещу коронавируса.  "Като започна карантината, по цял ден стояхме вкъщи, нямаше работа, видях конкурс на тая тема – по картина или известно произведение на изкуството да се направи фотография и..

публикувано на 15.06.20 в 08:03