Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Снимка: Радио България

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент, а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство
Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет по-малки административни единици. Как изглежда картината в българските райони в Украйна описаха в предаването „Хоризонт до обед“ двама от кметовете на села с българско население там.

Тази реформа приближава услугите до хората и няма никакво отношение към идентичността, заяви Николай Дмитриевич Богоев, кмет на село Огородное в южната част на Бесарабия, основано през 1813 година. Хората са съгласни с реформата и няма притеснителни моменти, свързани с българския език и българската култура, допълни той. „В нашето село никой не ни забранява да спазваме обичаи и традиции, да развиваме българската култура.“

„Когато през 2014 тази реформа започна, още през 2015-а ние казвахме, че тази реформа няма да е лоша за нашите села, но не се случваше, защото има много противници. Сега, като видяхме, че ще бъде доведена докрай, всички кметове се събрахме и приехме решение, че ще е по-правилно да направим пет грамади (общини – бел. ред.) Проведохме обществени изслушвания в селата, събрания“, разказа Николай Богоев.

В Болградския район влизат 18 кметства. 60% от населението е българско, има и население с  албански, молдовски и гагаузки корени. Реформата цели да даде повече правомощия на отделните центрове на общини, поясни Богоев. 

В Болградския регион се планират пет административни центъра. По закон разстоянието между центъра на района и крайно село не трябва да е повече от повече от 25 км, сега това разстояние в рамките на Болградския район е 60 километра, уточни той. Според Николай Богоев противопоставянето на реформата е свързано вероятно с интереси финансирането да се разпределя основно в Болград. „За да съхраним това, което имаме, трябва да получим максимални правомощия и финансиране от държавата, а тя това го дава“, категоричен е Богоев.

Административната реформа няма да повлияе върху културата на българите в Украйна, убеден е и Степан Великов, кмет на село Криничное. В неговото село живеят 4 хиляди души с българско самосъзнание. „Децата изучават български език, изучават българска история, занимават се с танци. Няма никакви проблеми“, твърди той.

Ние си съхраняваме своята култура. Живеем тук от 200 години. Конфигурацията многократно е била променяна, но ние не сме загубили културата си. Това административно деление няма да повлияе по никакъв начин“, подчерта Великов. В Криничное хората единодушно са решили, че селото трябва да бъде център на грамада, уточни кметът.

Дори да няма отделна административна единица в този район, това няма да наруши правата на българите там, смята Степан Великов.

Очевидно е, че има противници на това поделяне, въпросът е може ли българският парламент да реагира, без да провери нагласите на населението, посочи пред „Хоризонт“ Райна Манджукова, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина и дългогодишен сътрудник на агенцията, родом тя е от Бесарабия. Според нея с текста на парламентарната декларация се настройват българи едни срещу други и има отхвърляне на всички останали българи в Украйна, не само в Бесарабия.
„Моето село се намира само на 6 километра от друго българско село, обаче не сме в Болградския район. Значи за нашата цялост никой не се грижи. /…/ За Болградския район България се грижи, а за останалите изобщо не се споменава.“

Манджукова се противопостави на тезата, че реформата ще обезличи българщината и ще доведе до размиване на българското. Тя е категорична, че няма добро познаване на българската общност в Украйна и процесите там и „това не е нещо ново“.

Нашите парламентаристи бяха подведени от една от страните. Очевидно тази декларация, това оплакване е инициирано от една група“, коментира Райна Манджукова.

Прозират ли зад реакциите на българския парламент нечии интереси?   

„Личността е Антон Киссе, депутатът в украинската Върховна рада с български произход, който не за първи път обърква отношенията между Украйна и България. Негови писания, негови инсинуации, доколкото имаме данни, са подвели Валери Симеонов да внесе на юруш тази прибързана декларация, заобикаляйки две от комисиите“, изтъкна Васил Данов, капитан I ранг от резерва, член на Атлантическия съвет, познавач на процесите в съвременна Украйна и украински възпитаник.

По думите му декларацията на Народното събрание е гласувана „набързо, зле подготвена и с отрицателен ефект“.

„Българският парламент ненужно и бездарно се намесва във вътрешните работи на украинската държава. Нямаме данни, че са били нанесени някакви щети, било е притискано българското население, както същите хора през 2014-2015-а се оплакваха, че Украйна воюва с българска кръв срещу Русия или както малко по-късно, че Украйна ще заличи българския език. Това е серия инсинуации, която продължава и руши добрите отношения, приятелството между България и Украйна“, подчерта Данов.

Това е удобна топка за имперска Русия, за да покажат, че българското малцинство е притеснено, каза още Васил Данов.

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46