Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Дацов: Ако се взимат правилните мерки, възстановяването може да се получи през 2021 г.

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС


ЕП обсъди днес и новото предложение на Европейската комисия за бюджета на ЕС до 2027 година, който включва и фонд за възстановяване от икономическата криза, предизвикана от пандемията.
Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов коментира пред БНР: 

„Това, което предлагат в момента, е базирано на 3 стълба. Продължава политическата линия в момента на тази Европейска комисия, която е насочена към "зелена", "дигитална" и "устойчива" Европа – стълбът, добавен в следствие на лошия опит, който имаме с коронавируса, в който се видя, че повечето от здравните системи на европейските страни не са пригодени. 

Относно фонда за възстановяване на ЕС от Covid-кризата в размер на 750 млрд. евро, от които 250 да бъдат под формата на заеми, Дацов коментира, че заемите са единствен начин да бъдат набавени тези средства бързо

„Трябва да се случи сега! Няма как да се случи сега и едновременно да чакат от страните-членки, които имат проблеми да направят вноската“.

В Европа винаги е имало „луфт“, коментира Дацов – Европейският бюджет се пълни от собствени приходи, но обикновено страните внасят с приблизително около 10% по-малка вноска от предвидено:

„Предвидено е всъщност оттук нататък тази вноска да бъде изискуема в пълния си размер спрямо това, което предвижда законодателството и по такъв начин да си осигурят достатъчно свеж ресурс, който пък да гарантира съответно изплащането на този заем“.

Все още не са известни механизмите, по които ще става разпределението на ресурсите, изтъкна той:

„Мисля, че ще се заложи на инструментите, които досега съществуваха по линията на кохезионните фондове, инвестициите през Европейската инвестиционна банка. Също ми струва, че ще бъде различно това, че Европа досега правеше много колебливи крачки към т.н. „Зелен“ и „Дигитален“ дневен ред, а мисля, че сега се видя, че можем да се възползваме от тази ситуация“.

Според Дацов големият проблем е за ефективността на насочването на програмите

„Много е важно да има разлика в подхода, който ще предложи Европейската комисия. За момента аз поне не знам това да е ясно. Все още очакваме да видим конкретика в тяхното предложение“

Относно прогнозата на Кристин Лагард, че икономиката на еврозоната тази година може да се свие с 8 до 12%, експертът каза:

„Аз мисля, че ако се взимат правилните мерки и достатъчно бързо се реагира, възстановяването може да се получи през 2021 г. Всеки, който избере пътя на ускорено възстановяване и намери нов начин, по който да направи икономиката си по-ефективна, определено може да спечели, защото всички сме съгласни, че светът трудно ще бъде същия след този коронавирус“.

Може ли една държавна петролна компания да въведе ред на пазара на горива:

„Това е всичко друго, но не е решаване на това, което съществува“.

По-скоро проблемът е с конкуренцията в доставката на гориво – т. нар. данъчни складове, които са станали почти форма на монопол, допълни той:

„Това, което трябва да направи правителството е до осигури свободна конкуренция в сектора, а не да има играчи, които контролират нещата. Мисля, че не трябва верига от бензиностанции. Ако някой толкова иска да похарчени пари, защо пък да не се инвестира в зарядни устройства за електромобили“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го причинява",..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41