Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона

| обновено на 28.05.20 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната Реджеп Ердоган, беше публикувано в турския официален вестник.

Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с България.

Значителна част от зоната е сухопътна площ, а по-малка част - морска.

Зоната започва на север от гр. Игнеада и с. Лиманкьой и се простира до село Беендик, последното турско село преди границата с България.

Според турското законодателство военни зони от втора степен се създават с президентски указ. Според закона за военните зони в Турция от 1981 г. зона от първа степен е граничната полоса по сухопътните граници с ширина от 30 до 600 метра, както и имащи жизненоважно значение за отбраната на страната военни обекти.

Зоните от втора степен се обявяват до 5 км от зоните от първа степен или други обекти, счетени за необходими за отбраната на страната, а в определени случаи, ако необходимостта или особеностите на района го изискват, могат да бъдат удължени до 10 км. Протежението на зона от втора степен в морето е 2 морски мили (около 3,5 км.).

Турските граждани могат да се придвижват, да живеят, да работят и да обработват земи в зони от втора степен, но с президентски указ някои от тези права могат да бъдат ограничени. Чужденците нямат такива права.

Забранено е и наблюдаването с бинокли, фото- и видео-заснемането, чертането на планове, карти и други подобни на военни обекти в забранените зони от първа и втора степен.

Като мярка за укрепване на доверието между страните, през декември 1991 година България и Турция се договарят да се уведомяват предварително за големи военни мероприятия в дълбочина от 60 км от двете страни на границата и да разрешават на наблюдатели от другата страна да присъстват на учения в тази зона, ако в тях участват над 12 000 войници, 300 танка и 250 артилерийски единици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25