Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийската култура се завръща, Залцбургският фестивал - с 90 събития

Изминаха три месеца, по време на които културният сектор в Австрия бе един от най-засегнатите при обявяването на пандемията COVID-19. Драматични и оперни театри, концертни зали и музеи, техните директори, както и самите творци и изпълнители декларираха огромни загуби.

В сферата на културата имаше силно изразено напрежение и несъгласие с начина на управление на държавния секретар с ресор "Култура" в австрийското Министерство на изкуството, културата, спорта и публичните дейсности - Улрике Луначек.

След безпощадни критики към нея Луначек подаде официално оставка на 15 май, а за неин наследник на този пост бе назначена Андреа Майер. Тя е добре познато име в културните и политическите среди, тъй като от 2017 г. до този момент беше началник на кабинета на австрийкия президент Александър Ван дер Белен, а преди това в продължение на дълги години е ръководила отдела за култура към австрийския Бундесканцлерамт. Андреа Майер е била член на кураториума на виенския Концертхаус, както и на летния фестивал в Залцбург.

С реноме на експерт в бранша и завидни познанства с представители от всички сфери на изкуствата, Андреа Майер обяви на пресконференция следващия етап от възстановяването на културния живот в Австрия. Съществен факт е отпадането на ограничителните мерки за дистанция между самите артисти на сцената, както и за инструменталистите в оркестъра, което дава отново възможност за представяне на оперни спектакли и концерти на големи формации. Допълнителното уточнение при това разрешение е, че осигуряването на гарантирана безопасност от заразяване при артисти и музиканти ще бъде индивидуална отговорност на ръководствата на съответните културни институции- театри, концертни зали или фестивали.

Ограничителните мерки за дистанция в Австрия остават актуални за публиката, но и в този случай бе обявено поетапно облекчение. От 29 май в закрито помещение - концертна зала или театър - се допускат до 100 души публика, от 1 юли - до 250, а от 1 август броят на зрителите е 500 души, като със специално разрешение числеността достига до 1000 човека. Необходимо условие е спазването на дистанция от 1 метър между хората в публиката, а ако това е трудно осъществимо, посетителите ще трябва да носят защитни маски в концертните зали и театрите. При представления на открити пространства от 29 май се допускат до 100 души, от 1 юли - до 500, а от 1 август между 750 и максимум 1250 човека като горната граница важи за изключения.

Часове след пресконференцията на държавния секретар с ресор "Култура" Андреа Майер ръководството на Летния музикален фестивал в Залцбург, в лицето на неговата президентка Фелга Рабл Щадлер и интенданта Маркус Хинтерхойзер, обяви, че юбилейното издание за 100-годишнината на фестивала през 2020 г. ще се състои. Периодът на провеждане ще бъде от 1 до 30 август, програмата логично е в редуциран вариант и вместо предвидените първоначално 200 събития, ще се състоят около 90 от тях. Конкретната програма на фестивалното издание предстои да бъде обявена в началото на юни. Всички продукции, които отпаднат тази година, ще бъдат представени на фестивала през 2021 г. Вместо обичайните около 230 000 билета, тази година контингентът е редуциран до максимум 70 000 билета. Значително съкратен е и бюджетът на извънредното издание на фестивала – предвидените 68,8 милиона евро са намалени и новият бюджет ще се вмести в рамките на 38 до 40 милиона евро.

Златната зала на МузикферайнПоследваха и други обнадеждаващи реакции от австрийски културни институции: Интендантът на концертния комплекс Музикферайн Томас Ангиан направи видео обръщение към меломаните и обяви специално изготвена нова програма с концерти, които ще бъдат представени през месец юни в залите на Музикферайн при спазване на ограничителните мерки за дистанция, валидни за публиката при максимум 100 души в концертната зала. Ауфтакт на извънредната програма ще бъде поставен на 5 юни с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър в Си-бемол мажор от Моцарт и Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен, а маестро Даниел Баренбойм ще бъде едновременно диригент и солист на концерта. Следват изяви на цигуларя Юлиан Рахлин, на Виенския симфоничен оркестър с диригент Филип Жордан, на Виенската филхармония под палката на Рикардо Мути на 14 юни и на Франц Велсер Мьост на 19 юни, клавирен рецитал на Рудолф Бухбиндер, представяне на трио “ Алтенберг“ и др.

Директорът на Виенската щатсопер Доминик Мейер също загатна своите планове да организира през месец юни прощална концертна гала в театъра по повод края на неговия 10-годишен мандат, на която да покани за солисти известни оперни изпълнители.

Кореспонденцията от Виена можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виенска държавна опера

Соня Йончева и Красимира Стоянова в сезон 2020/2021 г. на Виенската държавна опера

Програмата на Виенската държавна опера за следващия сезон 2020/2021 г.  бе обявена по време на пандемията от  COVID 19 като самото представяне съвсем резонно не се състоя на обичайна пресконференция в театъра, а бе излъчено от канал ORF III –..

публикувано на 26.05.20 в 14:18
Виенската държавна опера

Австрия се готви за отменяне на някои от ограничителните мерки в културната сфера

С обявяването на пандемията от COVID-19 и наложената карантина, Австрия се изправи пред вероятно най-голямото предизвикателство след Втората световна война. Сериозно засегнати тук са всички сфери на обществения живот - приблизително 600 000 е броят..

публикувано на 11.05.20 в 21:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на “Опера в киното“

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34