Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на детето

| обновено на 01.06.20 в 12:42
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес е Международният ден на детето. 

По повод празника днес Зоологическата градина в София ще е с безплатен вход. Наред със старите обитатели на зоопарка, посетителите ще могат видят и новите - двойка бели бенгалски тигри, както и новородените по време на извънредното положение животни. Софийският зоопарк ще е отворен от 9 до 18 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Днес отваря врати и Музикалният театър в София. От 11 ч. ще се играе спектакълът "Да целунеш принцеса", а входът е свободен. Университетският театър на Нов български университет ще отбележи празника с 3-дневен онлайн маратон. Началото е в 11 ч. с постановката "Тошко Африкански" по Ангел Каралийчев. По същото време в център "Сити марк" ще се играе онлайн постановката "Моят свят", в която главен герой е един клоун. За първи път след дълго време врати ще отвори и детският научен център "Музейко". 

За първи път празникът в Хасково ще бъде различен. Заради противоепидемичните мерки ще има само спектакъл на открито "Как се лекува лъвски страх". 

В Плевен Регионалният военно-исторически музей отправя специална покана към най-малките жители и гости на града. По повод Международния ден на детето входът в Панорама “Плевенска епопея 1877 година“ е свободен през целия ден. 

Панорамата “Плевенска епопея 1877 година“ е с вход свободен за най-малките жители и гости на града. Безплатно ще работи и къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори". 

Историческите обекти се отворени при спазване на противоепидемични мерки - приемат се малки групи до 8 деца и ученици, влиза се с маски, осигурени са дезинфектанти.

В Деня на детето всички ясли и детски градини в област Кърджали отвориха врати. Посещението става след подписана от родителите декларация за информирано съгласие.

На входа медицински сестри мерят температурата на детето и то не се допуска вътре при над 37 градуса. Изпращането на градина не е задължително, казаха от Общината в Кърджали и препоръчаха, ако има кой да се грижи за детето, то да остане вкъщи.

Предварителните разчети показват, че в първия ден малко деца са посетили детските заведения, но точният им брой ще стане ясен в следващите дни.

Община Благоевград е подготвила изключително богата програма. Празникът ще започне от 10:00ч. с концерт и детска шоу-програма на пл. „Македония“, а финалът е в 12:00 ч. В града ще има целодневен спортен маратон, конкурс за детски рисунки и др.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17

Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато Рашков е бил министър

Марин и Стефан Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато министър е бил Бойко Рашков. Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова е посещавала сградата през 2023 г. Това става ясно от официално писмо, подписано от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, до временната анкетна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция..

публикувано на 18.04.24 в 18:15

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване.  Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е нанесъл удар по летище в северната част на Крим На военното летище край град Джанк о й в Крим..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35