Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Сигналът на сирените в цялата страна в 12.00 часа възвести почитта ни към Деня на Христо Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

| обновено на 02.06.20 в 16:32
Автор:
Снимка: Ива Антонова


Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови четници и граждани за да отдадат почитта си.

От 1948 година точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година беше отложено заради коронавируса.

Въпреки това, историческият връх събра десетки хора от цялата страната.  Кметът на Враца Калин Каменов заяви:

"Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания - всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално“.

На малки групи и смесена щафета туристи от страната и спортисти от Враца извървяха маршрута на националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуйския бряг и до Околчица. Ботеви поклонници на различна възраст отрупаха паметника на върха с венци и цветя на признателност и споделиха вълнението си:

“Връх Околчица е едно символично място. Духът тук се усеща и напомня на хората за тази жертва, за това време, което е отминало, и за този силен човек. Ботев е голям родолюбец, патриот. Със своето дело е дал един пример. Себеотрицанието ми се струва, че е най-голяма част от неговия завет. Жаждата му за свобода и волята му да види народа си свободен са едни от неговите идеали и те са красиви“.

“Ботев е Свободата, Ботев е Откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем“.


Министър-председателят Бойко Борисов призова в профила си във Фейсбук да бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха: "Поклон пред саможертвата на Ботев и загиналите. Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова да отправим молитва и директна благодарност и към героите на нашето време. Събитията от последните месеци ни показаха нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси, написа във "Фейсбук" Караянчева.

В Калофер - родният град на поета-революционер

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха във възпоменателната церемония в родния град на революционера Калофер. "Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън“, заяви държавният глава по време на церемонията пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

Президентът подчерта, че Христо Ботев и неговите съратници ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за отечеството:

"Днес знамето на българската свобода е в ръцете на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне над апатията, или ще търсим утеха в подвизите на героите от учебниците по история".

Същевременно вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че с помощта на българската държава къщата в бесарабското село Задунаевка в Украйна, където една година е живял и учителствал Христо Ботев, ще бъде вече музей, а в следващите дни там ще бъде открита изложба, посветена на живота и делото му.


С военен ритуал и поклонение пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта загиналите за свободата и независимостта на България. Градът е първият, който след Освобождението чества официално 2 юни като Ден на Ботев.

Снимка: Здравка МаслянковаДнешното поклонение е първата обществена проява в града след извънредното положение. Много великотърновци с децата си се поклониха пред паметника на Ботев. Ето какво казаха те:

„Христо Ботев е много велик герой. Той е написал много стихотворения“.

 „Най-важното е да запазим спомена за тях, за тяхното дело и да го продължим“.

„Трябва да сме като тях, да сме единни, да се борим за благото на България“.

„Те са дали живота си за България и трябва да бъдат уважавани“.

„Един от дните, важни за България, за да я има България“.

Цветя бяха поднесени на всички паметници във Велико Търново и на гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

Във Варна представители на местната власт положиха венци пред паметника на Христо Ботев.


Пловдив почете 144 години от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров призова своите съграждани да поднесат цвете на паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто и да разгледат неговата къща, която е превърната в музей. Там може да се види камата на знаменосеца. Заради пандемията общоградското поклонение в Търговище беше отложено. Духовият оркестър изпълнява патриотични песни в чест на Деня Ботев. 

Възпоменателна церемония се състоя и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.


В Плевен денят се отбелязва с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард.

В Каварна през целия ден ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина.

Под звуците на сирените и националния химн Сливен отдаде почит делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци от представителите на общинската и държавна власт в града, политически партии и граждански организации.

Кметът на Сливен Стефан Радев определи 2 юни като една от най-хубавите български традиции на почит и преклонение към падналите за свободата на България:

"Ден, в който цяла България застива, за да отдадем почит на хората, които са дали живота си за нашата свобода и за възстановяването на нашата държава. И е чудесен пример за това как можем да предаваме от поколение на поколение паметта и почитта към нашите герои".

Възпоменателната церемония бе кратка, без традиционните военни почести и гражданско участие, заради действащите противоепидемични мерки в страната.

В Разград почитането на паметта на Ботев е пред бюст-паметника в града при спазване на противоепидемичните мерки.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване. Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е нанесъл удар по летище в северната част на Крим На военното летище край град Джанк о й в Крим са..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Дмитрий Песков

Песков за помощта от САЩ: Каквото и да получат украинците, няма да им помогне

Кремъл изрази днес пренебрежение към очакваното към края на седмицата отпускане на дългоочакваната нова американска военна помощ за Украйна. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че каквото и да получат украинците, няма да им помогне за промяна на ситуацията на фронта в тяхна полза.  Според Песков военната помощ била част от колониалната..

публикувано на 18.04.24 в 17:29
Петър Витанов

Петър Витанов: Обмислям поканите, които имам от няколко политически партии

Ние отдавна сме разделили пътищата си с Корнелия Нинова и нейните приближени,  но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР. "Част от действията на това ръководство на БСП са да дискредитира..

публикувано на 18.04.24 в 17:27

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина. Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52