Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Снимка: БТА

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.

 „Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често“, казва гл. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и хидрология. Тя ръководи отдел „Метеорологични експериментални данни“ в Департамент „Метеорология“.

Всеки вече усеща, че нещо се случва и времето не е такова, каквото го помни, отбелязва Лилия Бочева.

Температурите глобално наистина растат. Средно за България последните 10-15 години са сред най-топлите, откакто се правят метеорологични измервания. Честотата на топлите години зачестява. 2019-а е била най-топлата година за нашата страна от 1930 г. насам, пояснява тя в предаването "Нощен хоризонт".

Глобалното затопляне се отразява различно в различните региони на света. На Балканите например промените не са толкова резки, колкото в централните части на Европа. При нас промените се изразяват в увеличен брой на екстремните явления – например за кратко време пада голямо количество дъжд, обикновено през лятото, зачестяват и продължителните суши.

Торнадо в България би могло да се прояви навсякъде, у нас обаче това явление не е толкова мощно и продължителността му не е повече от половин час, обичайно 10-15 минути на неголяма площ, когато е на сушата. През 1906 година има съобщения за вихър, довел до валеж от риба край морето. Тези явления над морето обикновено са далече от брега, траят десетина минути и се разпадат. Торнадото в България по международната скала попада в най-ниската степен, разказва Бочева. И добавя, че честотата на такива явления не нараства, просто сега имаме повече възможности да ги документираме, защото всеки ходи с телефон в джоба си.

Промените в климата като термин се появяват през средата на 70-те години, а по-мащабни дискусии в научните среди се водят от 80-те години на миналия век.

Неблагоприятните последици ще бъдат видими за следващите поколения. Изменението на климата не е толкова актуално за толкова хора, защото не е нещо, което се случва днес, утре или вдругиден, бързо и сега, изтъква гл. ас. Лилия Бочева. 

Климатът на много места ще стане по-неблагоприятен и по-недружелюбен към хората и хората ще трябва да се адаптират към него или ще се стигне до т.нар. климатична миграция.“

 „Температурата, границата от 1 градус над тези отпреди 100 години вече е мината. Това, за което се борим, е да ограничим това нарастване. Защото не е без значение дали глобалната температура нараства с части от градуса или с цял градус. Разликите са огромни“, коментира специалистът по климата.

Чертаят се различни сценарии, най-неблагоприятният от които е в края на настоящото столетие температурата да се увеличи с 3-4 градуса, което за някои държави би било катастрофално. Затова сега стремежът е на фона на единия градус увеличение, който вече е факт, процесът да бъде задържан до 2 градуса, допълва Лилия Бочева.

При изработването на климатичните сценарии учените се опират върху математически модели, спътникови изследвания, статистика от наземни измервания.

Цялото интервю в детайли слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестите за достъп до плажа край парк

Бившият ДПС-депутат Ахмед Юсеин: Дали идеалите ни бяха да си правим сараи?

Използването преди избори и в тази нажежена обстановка на етническата карта е грозно и опасно. За това предупреди в интервю за програма "Хоризонт" бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин. Визирайки случилото се на плажа край парка "Росенец" вчера , той посочи, че в момента това не е факт, но преди изборите " в този сектор на гласове тази карта ще..

публикувано на 12.07.20 в 17:41
„Пиринска идилия”, Емилиян Евдокимов

Раздвижване на туристическия бизнес в планините

Стара планина предлага много възможности за ваканция и развлечения. Според туристическия бизнес предпочитани са по-малките семейни хотели и къщи за гости, където туристите могат да усетят истинското гостоприемство, да се насладят на местните специалитети и на чистата храна. Търсят се предимно къщи за гости и малки семейни хотели, но и при..

публикувано на 10.07.20 в 12:27
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните услуги трябва да развиват трудови умения

От каква подкрепа се нуждаят хората с интелектуални затруднения, за да се реализират на пазара на труда - темата е във фокуса на семинар, организиран от Фондация „Светът на Мария“ и Българския център за нестопанско право. Фондацията от 8 години работи в подкрепа на хора със затруднения . „ Подходът на подкрепа към хората с интелектуални..

публикувано на 09.07.20 в 10:55

Да се даде шанс на малките оператори да предоставят мобилни услуги

„Пазарът на телеком услуги в България винаги е бил гордост за нас“, каза в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ Невен Дилков, заместник-председател на Управителния съвет на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации (ECTA) преди онлайн конференция за състоянието на пазара на телекомуникационните услуги у нас. Същевременно Дилков..

публикувано на 09.07.20 в 10:30
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Мерките трябва да се затегнат при 300-400 новозаразени на ден

„ Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас ", категорично заяви в предаването „Пред всички“ по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. „Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните, да..

публикувано на 09.07.20 в 09:29
Доц. д-р Албена Танева

Какъв е проблемът за политиците, когато гражданите мислят, че правилата нямат значение

Не мисля, че обществото е политически апатично! Има една умора от усещането, че каквото и да се случва няма значение. Това не е властови модел. В последните 30 години едно много уродливо явление са настрани, но то може да си отиде! Не изведнъж, но може да започне да си отива в този момент, в който някой, от когото зависи, няма да си каже: „Е, и?“...

публикувано на 08.07.20 в 18:23

Творчески организации настояват за чиста от пиратство онлайн среда

При доскоро затворени киносалони и зали особено натоварени станаха стрийминг платформите и торентите, от които се теглят филми. Филмови дейци, обединени от каузата за защита на авторските им права, се обръщат с поредно писмо до институциите. Над 240 български режисьори, сценаристи, оператори и продуценти и техните творчески организации..

публикувано на 08.07.20 в 16:04