Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Указ на Путин за руската политика в областта на ядреното възпиране

Руският президент Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин утвърди с указ основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране.

В документа се посочват обстоятелствата, при които страната може да прибегне до употребата на ядрено оръжие.

В документа се подчертава, че руската държавна политика в областта на ядреното възпиране има отбранителен характер. Същевременно се отбелязва, че Москва си запазва правото на ответен ядрен удар в отговор на аналогична атака или на заплаха за съществуването на държавата.

Освен това Русия възнамерява да осъществява ядрено възпиране спрямо страните и коалициите, която я смятат за потенциален противник и притежават ядрен потенциал.

В указа са изброени следните действия, които Москва разглежда като заплаха за сигурността си:

- увеличаване на военните контингенти в близост до руските граници;

- разполагане на балистични и крилати ракети със среден и малък обсег и на хиперзвукови комплекси, както и на ядрени оръжия на територията на неядрени държави;

- създаване и разгръщане в Космоса на средства за противоракетна отбрана и на ударни системи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия. "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с Австрия за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс „Тутраканска епопея -1916“. "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за провалите на това и на всички други служебни..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12 часа на 8-ми юни, уточняват от ЦИК.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44