Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков ще пусне звукозаписи или видеокадри, прогнозира анализаторът

Осман Октай: Това е сблъсък в кухнята на криминалния преход, но някой сбърка

За да се измъкне от ситуацията, Борисов ще тръгне на предсрочни избори, смята той

Снимка: БГНЕС

"За първи път сме свидетели на сблъсък в кухнята на т.нар. криминален преход. В политико-олигархичния модел се случва вътрешен сблъсък и за първи път започват да излизат автентични "кирливи ризи" за тези взаимоотношения, за които се говореше в цялото общество, но нямаше свидетелски доказателства как се извършват тези корупционни мероприятия през този криминален преход. Това каза пред БНР политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай, дълги години в миналото сочен за дясната ръка на Ахмед Доган.

В предаването "12+3" анализаторът конструира теза, че за първи път някой сбърка в този сблъсък, за първи път някой от участниците в този криминален и лобистки процес прави разкрития :

"През целия криминален преход имаше основно две групировки ВИС и СИК. Периодично имаше сблъсъци и някой надделяваше - дори имаше трупове по софийските улици. Сега, след контролирането на прокуратурата чрез ВСС и на КПКОНПИ, на медии - всичко това предполага преструктуриране на политико-олигархичния модел, който се готви да детронира днешните управляващи, изкарвайки в този сблъсък такива скандални взаимоотношения, като тези с Божков". По думите на Октай Васил Божков не е случаен човек и е "много голяма лъжица за ситуацията". Той е обслужван от целия политико-олигархичен и административен елит през годините: 

"Затова в момента много хора мълчат и избягват този сблъсък между Божков и кликата около Борисов".

Анализаторът посочи, че преструктурирането на властта вече е възможно, защото тези, които го готвеха, вече имат достатъчно ресурс след предсрочното влизане на Сотир Цацаров в КПКОНПИ и на Иван Гешев в прокуратурата. С действията си прокуратурата също участва в това политика-олигархично преструктуриране:

"Не случайно атаката е насочена срещу най-слабото звено около Бойко Борисов, което е финансовият министър Владислав Горанов. Той е портфейлът на Борисов".

Според Октай Божков вече е успял да разклати властта и се виждат знаци. Той смята, че държавата не е тръгнала срещу бизнесмена, защото той е "стъпил накриво", а защото бизнесът му се е разраснал много и носи милиарди приходи, затова "други акули искат да го лапнат този бизнес"

"Свърши времето, когато Божков можеше да се договаря. С всички разкрити от него неща той поименно вече показва схемата за плащанията към властта". 

Осман Октай прогнозира, че следващата стъпка на Васил Божков вече ще са конкретни данни - звукозаписи или видеокадри. 

"За да се измъкне от тази ситуация, Борисов ще тръгне на предсрочни избори, за да спасява каквото може", категоричен беше анализаторът.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Осман Октай в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Димитър Луджев

Димитър Луджев: Позабогателите около ГЕРБ се опитват да изтласкат първата вълна бизнесмени

"Извършва се поредната саморазправа между вътрешните властови и богати групировки. Новата вълна на позабогатели около ГЕРБ се опитва да изтласка и да се справи с първата вълна на българския бизнес и използва традиционните средства, които винаги са..

публикувано на 02.06.20 в 12:40
Йово Николов

Йово Николов: Божков винаги е влизал в бизнеси, в повечето случаи зависими от държавата

„ Васил Божков не е случайна фигура . Той винаги е влизал в бизнеси, в които може основно да спечели и по-малко да загуби. Проблемът на тези бизнеси е, че в повечето случаи те са зависими от държавата, регулирани са от държавата. Тези бизнеси,..

публикувано на 03.02.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е..

публикувано на 28.03.24 в 17:15