Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Заркова: Много зависи какъв ще е финалът на сериала "Божков"

Няма недосегаеми, а има недосегнати, твърди журналистката

Анна Заркова
Снимка: БГНЕС

"Отдавна стана традиция разследванията за мафията у нас да текат по телевизиите под формата на някакви многосерийни филми". Това каза пред БНР журналистката Анна Заркова - автор на много книги за българския преход. Тя определи разкритията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков като част от този сериал:

"Ако приемем, че наказателното преследване срещу бизнесмена Божков - с неговите рекордни 18 обвинения - не е просто поредната серия от сериала "Богатите също плачат", а заслужава отделен сериал, можем да го наречем, примерно "Подигравка с властта" или "Презрение към властта", коментира Заркова.

В предаването "Нещо повече" журналистката изказа съмнение, че главният прокурор като казва, че е гледал сериала "Божков", вероятно има предвид, че вече е гледал "сериите с Цветан Василев от същия сериал", но това са различни сериали:

"Сериалът "Божков" и сериалът "Цветан Василев" показват плачевното състояние на държавата ни. Много зависи какъв ще е реалният им финал". 

По думите ѝ подигравката, която си позволява Васил Божков с властта, напомня на напълно сринатото доверие в институциите в държавата:

"Затова изходът от сериала е важен, защото или ще укрепи доверието в българските институции, или ще срине това доверие съвсем", категорична беше Заркова.

Тя прогнозира продължителност на сериала "Божков", въпреки че се внушава на обществото да не му се обръща внимание, защото бизнесменът е обвиняем, но според нея има вероятност в бъдеще той да се окаже и "доказано невинен", каквито се оказаха много бизнесмени, депутати и министри:

"В момента Божков, с право или не, се държи не като обвиняем, а като обвинител. Той обвинява поименно депутати и министър. Той сътрудничи в момента на Следствието. Разказва и помества доказателства".

Според журналистката Божков посочва пътища и магистрали, по които разследващите могат да вървят.

"Разследванията касаят корупционните схеми и предполагат издаване на присъди по високите върхове на властта", заяви Заркова и добави, че няма недосегаеми, а има недосегнати.

Цялото интервю на Людмила Железова с Анна Заркова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Осман Октай: Това е сблъсък в кухнята на криминалния преход, но някой сбърка

"За първи път сме свидетели на сблъсък в кухнята на т.нар. криминален преход. В политико-олигархичния модел се случва вътрешен сблъсък и за първи път започват да излизат автентични "кирливи ризи" за тези взаимоотношения , за които се говореше в цялото..

публикувано на 03.06.20 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата...

публикувано на 29.03.24 в 11:00
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност...

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с..

публикувано на 29.03.24 в 09:52