Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските гимнастички няма да участват в състезания до края на годината

Ирина Винер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на националния отбор на Русия Ирина Винер-Усманова в интервю за ТАСС изрази съмненията си във възможността тима да участва на състезания до края на тази година поради продължаващата пандемия на Covid-19.

Неотдавна Министерството на спорта на Русия реши да отвори няколко бази включително и тази в Новогорск, където вашите спортисти бяха изолирани повече от месец. Руският национален отбор по художествена гимнастика вече започна да се подготвя напълно за състезанието?

И преди това имахме възможност да тренираме напълно. Трябваше влезем под карантина, след което продължихме подготовката. Но в същото време никой не напусна Новогорск, спортистите имаха възможност да живеят само в базата.

Всички състезателки ли са включени в тренировъчния лагер? Имам предвид сестрите Аверин, Екатерина Селезньова, Лала Крамаренко, Дария Трубникова ...

Отсъства само Селезньова, останалите тренират.

Вие участвате ли пряко в процеса на тренировка?

Посещавам тренировките през цялото време.

Периодът, в който руският национален отбор по художествена гимнастика прекара в Новогорск под карантина, от творческа гледна точка, се оказа ли се продуктивен за вас?

По време на карантината мислех за новите програми. Сега заместваме старите съчетания с нови, обсъждаме това с ръководството на Международната федерация по гимнастика, добавяме нови елементи. Това време не беше напразно за нас.

С пристигането на отбори от други спортове в Новогорск ще се запази ли режимът за пълна автономия на вашите състезателки?

Разбира се, продължаваме да сме в отделна сграда. Всичко правим сами. Никой от отбора няма досег с колеги от други спортове.

Какво мислите за строгите противоепидемични мерки, въведени от Министерството на спорта за отборите, които сега идват в националните бази за да тренират?

Имам много положително отношение към тези мерки. Всички отбори, които сега посещават базите, първо преминават тестовете за Covid-19, след което за известно време са под карантина. И едва тогава, след като потвърдят, че всичко е в наред, те получават възможност да тренират.

Забранихте на отбора да пътува за състезанията от веригата Гран При в началото на март, когато вируса едва започваше да „показва зъбите си“ в Европа. Правилно ли разбирам, че и по-късно ще действате толкова благоразумно и ще изпращате спортистите си в чужбина само когато сте напълно сигурни, че тяхното здраве ще е защитено?

Мисля, че заради Covid-19 до началото на 2021 година няма да има международни изстрелвания. А европейското първенство по художествена гимнастика, което евентуално ще се проведе в Киев поне през есента, няма да се проведе със сигурност от 99,9%.

Руската федерация ще компенсира огромния недостиг от състезания, като проведе допълнителни вътрешни шампионати?

Определено смятам, че ще проведем националните си турнири. Но мисля, че това ще стане през 2021 година. И да, нашите спортисти ще се представят повече у дома пред родна публика в Русия, отколкото в чужбина. Ще видим.

Можете ли да си представите, че състезанията по художествена гимнастика ще се проведат без зрители?

Мога.

А кога самите спортисти ще са готови да участват в състезания?

През септември-октомври. Само не е ясно кога ще започнат самите стартове. До края на 2020 година, както казах, най-вероятно няма да има състезания.

Сега някои спортове заради пандемията търсят нови формати ...

Художествената гимнастика също. Моята ученичка, Венера Зарипова, наскоро проведе първия международен онлайн турнир „Купа Венера“ в Израел. В него взеха участие млади гимнастички от различни континенти. Радвам се, че Венера успя да организира подобни състезания в този труден момент, в който момичетата имаха възможност да се изявят в присъствието на професионални съдии.

Как приехте новината за отлагането на Олимпийските игри в Токио с една година? Смятате ли, че те могат да бъдат отменени напълно?

В самото начало, когато светът просто говореше за коронавирус, интуитивно разбрах, че няма да има Игри през 2020 година. Провеждането на Олимпиадата през следващата година зависи от това дали след пандемията светът на спорта ще е готов за това морално и икономически.

Готови ли са вашите спортисти да участват на Игрите в Токио без знамето на своята страна, ако решението на Спортния арбитражен съд не е в полза на Русия?

Искам да изчакам решение на съда. Преди това не искам да казвам нищо по тази тема.

Александра Солдатова, която в началото на февруари заради здравословни проблеми временно напусна отбора, през последните два месеца е много активна в социалните мрежи. С отлагането на Олимпиадата с година шансовете й да попадне в състава за в Токио сериозно ли се увеличиха?

Всеки има шанс да се състезава на тази Олимпиада. Както опитни, така и много млади гимнастички, които този сезон за първи път участват в състезанията при жените.

Тази година руската художествена гимнастика отбелязва 85 години. Тази годишнина ще бъде ли отбелязана по някакъв начин?

Ако концертните зали и театрите получат възможност да работят тази година, тогава ще отбележим и тази годишнина. Сега е много трудно да се каже нещо конкретно.

Какво можете да кажете за ролята на държавата в развитието на спорта в страната?

Държавата обръща голямо внимание на спорта и го приема много сериозно. Толкова пари, колкото се отделят за спорт в Русия, не се отпускат в никоя друга държава. Там за младите спортисти родителите плащат основно. Не знам каква ще е ситуацията заради пандемията и спада в икономиката. Но сега нашите спортисти посещават на тренировъчния лагер и не им е отказано нищо.

В днешната ситуация някои федерации отказват централизирани тренировъчни лагери. Разбирам ги до известна степен. Всеки има своя програма. Моята е децата да бъдат дисциплинирани и здрави. Други федерации се ръководят от своите си съображения.

Във връзка с трудната ситуация има ли проблеми с финансирането на Дворец по художествена гимнастика на стадион „Лужники“, който бе открит миналата година и който вие изградихте?

Разбира се, има проблеми с финансирането, въпреки че дворецът е частично финансиран от бюджета на Москва, защото всички спортни секции по художествена гимнастика в Москва бяха преместени в него. И щом пандемията приключи, тренировките там ще продължат.

Можете ли да кажете, че художествената гимнастика в Русия става все по-масова?

Да, така е. Броят на училищата, занимаващи се с художествена гимнастика, нараства всяка година. В регионите са открити голям брой центрове. Достатъчно е да си припомним колко участници идват на фестивала „Алина къп“ всяка година, организиран от Алина Кабаева. Цяла Русия е представена на това събитие. Що се отнася до точния брой деца, занимаващи се с художествена гимнастика, трябва да погледнете статистиката. А според нея у нас с художествена гимнастика се занимават повече деца отколкото с футбол.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гимнастичките от първия отбор на София-спорт с отборна титла от ДП

Гимнастичките от първия обор на София - Спорт в състав - Дара Малинова, Алекса Рашева и Ида Стефанова спечелиха титлата от  дължавното отборно първенство във възраст девойки старша възраст. Възпитаничките на Кристина Шикерова триумфираха в надпреварата с актив от   232.800 точки.  На втора позиция се наредиха представителките от  първия отбор на..

публикувано на 29.03.24 в 15:56

Шампиони посрещнаха кандидат-студентите на НСА в Деня на отворените врати

Едни от най-емблематичните имена в българския спорт - Тереза Маринова, Йоана Илиева и Мария Оряшкова посрещнаха ученици и кандидат-студенти в Деня на отворените врати организиран от Национална спортна академия "Васил Левски".  Над 350 младежи и девойки  имаха възможността да научат лично от шампионите повече информация  за специалностите и начините на..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Цанко Цанков тренира на прочутия плаж Менли

Единственият български плувец с два успешни маратона в открити води от най-трудните в света - Ocean 7Цанко Цанков направи едночасова тренировка в океана тази сутрин. В района на прочутия плаж Менли, близо до Сидни, Цанков проведе първото си занимание преди заминаването в Нова Зеландия, където през следващата седмица му предстои нов плувен маратон от..

публикувано на 29.03.24 в 14:06
Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Айтана Бонмати поведе Барселона и помогна на женския тим на клуба да се класира за своя шести полуфинал в Шампионската лига по футбол при дамите. Миналогодишният победител в дамския вариант на най-комерсиалното състезание Барселона победи с 3:1 Бран (Берген, Норвегия) и с общ резултат 5:2 е в топ 4, където ще срещне Челси. Бонмати, която е..

публикувано на 29.03.24 в 07:27
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23