Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишната Лора Маркова получи наградата "Олга Камбурова 2019"

Лора Маркова

През 2016 г. в памет на дългогодишната водеща на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Олга Камбурова беше учредена награда в подкрепа на младите таланти. Призът, който се връчва в рамките на церемонията "Музикант на годината", е специален с това, че дава шанс на съвсем млади музиканти с доказани качества да направят студийни записи с екип на Музикална къща БНР. А това е важно за тези, които тепърва започват сериозна кариера. Носители на приза досега са китаристът Георги Димитров-Жожо, пианистът Николай Димитров и тромпетистът Георги Грозев.

Екипът на "Алегро виваче" избра да връчи наградата "Олга Камбурова" за 2019 г. на 16-годишната цигуларка Лора Маркова от София.  

Тя започва да свири на цигулка, когато е на 5 - приета е в класа на Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ - София, където учи и сега. Лауреат е на много награди от наши и чужди конкурси: През 2018 г. Лора получава Гран при от международния конкурс „Музиката и земята“ в София, а през 2019 г. става лауреат на престижния международен конкурс „Концертино Прага“, организиран от Чешкото национално радио. Благодарение на това участва в концерт на наградените млади музиканти с Чешката филхармония в зала „Рудолфинум“ в Прага и в концертно турне в Южна Бохемия. Също през 2019 г. Лора Маркова е наградена с Гран при на международния конкурс „Надежди, таланти и майстори“ в Добрич.
Към концертните изяви на Лора през 2019 се добавят участие във фестивала „Варненско лято“ и фестивала “CIMA” във Виена. Между 2014 и 2019 г. участията на Лора са многобройни, като по-значимите от тях са в „Дни на България“ във Франкфурт, „Музика Мунди“ в Брюксел, „Съкровища от България“ в Карнеги Хол - Ню Йорк, и други концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия.

Може би си я спомняте и като солистка на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Емил Табаков в Новогодишния концерт от зала 1 на НДК, излъчван и по БНТ на 1 януари 2015 г.

С какви емоции приема наградата, на кого е благодарна и за какво мечтае младата цигуларка - чуйте в интервюто с нея в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бяха обявени наградите в анкетата "Музикант на годината 2019"

Световноизвестният баритон Кирил Манолов е „Музикант на годината 2019“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Резултатите от гласуването на публиката, в което се включиха над 5000 слушатели,..

публикувано на 20.05.20 в 18:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата...

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР...

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45