Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата композиторка Лора Ал-Ахмад с награда от конкурс за нова музика в САЩ

Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман.

През месец май 2019 г. пианистката и композиторка изнесе рецитал в Карнеги хол - Ню Йорк, в рамките на концертната поредица "Музикални съкровища от България", а през октомври взе участие и в откриването на "Българските концертни вечери в Ню Йорк", заедно с други уважавани български и американски музиканти.


Пиесата на Лора Ал-Ахмад "Две сказки" за соло флейта вече е издадена в САЩ и участва в конкурс за новоиздадени творби на Американската флейтова асоциация - най-голямата в света. На 21 май отвъд Океана пристигна новината, че българката е победителка в категорията "Соло флейта".

За създаването на пиесата, посветена на първия флейтист на Чикагския симфоничен оркестър, и за намирането на мотивация за композиране по време на социална изолация, която Лора прекарва у дома, в София, тя разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Сър Джеймс Голуей и Лоуел Либерман с нотите на пиесата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Леков и Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад и Георги Леков свириха в "Концерт за надежда"

"Концерт за надежда" е наречена поредицата, с която млади и утвърдени професионалисти подпомагат деца от Националното музикално училище "Любовир Пипков" в началото на техния творчески път. Инициатор на събитията е Сава Вутов - млад пианист, който от..

публикувано на 21.01.19 в 18:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези..

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство...

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка..

публикувано на 19.04.24 в 12:54