Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализаторът Бойко Димитров:

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че Божков тегли големи суми?

Васил Божков
Снимка: БТА

"Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми?". Това каза пред БНР анализаторът Бойко Димитров - финансист, във връзка с публикациите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той показва свои банкови извлечения за милиони. Анализаторът обясни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона - бел.ред.) от техен клиент. 

В предаването "Преди всички" Димитров коментира, че при толкова големи трансакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките.

Той посочи, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по-сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

"ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат", коментира финасистът. 

Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още преди 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е "дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления".

"Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година", уточни още Димитров.

Цялото интервю на Ирина Недева с Бойко Димитров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Даниел Смилов

Даниел Смилов: Божков не представя нови доказателства

"Васил Божков не представя нови доказателства, а дава някакви детайли по случая". Това коментира Даниел Смилов по повод разказаната комиксова история днес във фейсбук профила на обвинения от прокуратурата в България бизнесмен Васил Божков, който от..

публикувано на 01.06.20 в 16:44
Анна Заркова

Анна Заркова: Много зависи какъв ще е финалът на сериала "Божков"

"Отдавна стана традиция разследванията за мафията у нас да текат по телевизиите под формата на някакви многосерийни филми".  Това каза пред БНР журналистката Анна Заркова - автор на много книги за българския преход. Тя определи разкритията на обвиняемия..

публикувано на 03.06.20 в 16:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още..

публикувано на 16.04.24 в 15:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS). През последните седмици Русия извършва..

публикувано на 16.04.24 в 15:12
Анна Заркова

Анна Заркова: Луканов притежава качеството да печели безброй и силни врагове

Гробът на Андрей Луканов вече е от старите, но и днес българските политици се оправдават с Луканов за несполуките на прехода. Обвиняват него за селекцията на олигарсите. Това е много лесно обяснение, което ни спестява срама, че сме лоши..

публикувано на 16.04.24 в 14:59

В СУ беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето"

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше открито обновеното емблематично пространство "Яйцето". То се превърна в модерен конферентно - изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на..

публикувано на 16.04.24 в 14:45
Срещата в Брюксел преди принудителното ѝ прекратяване.

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа

Полицията в Брюксел разтури сбирка на десния елит на Европа, съобщи "Политико". Участниците в Конференцията за националния консерватизъм се готвели да приветстват унгарския премиер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фараж, изиграл..

публикувано на 16.04.24 в 14:42

БСП в Смолян отхвърли кандидатурите на Станишев, Йончева и още двама за ЕП

Смолянската партийна организация на БСП единодушно отхвърли кандидатурите за членове на Европейския парламент на бившия министър-председател и досегашен представител в ЕП Сергей Станишев, на Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов...

публикувано на 16.04.24 в 14:13
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с ръководителите на службите

Премиерът проведе среща с ръководителите на службите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите, съобщиха от правителствената пресслужба.  Обсъдени са две основни теми – организацията на изборите на 9 юни и ситуацията в Близкия изток. Главчев, цитиран от..

публикувано на 16.04.24 в 14:05