Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Държавата влиза на пазара на горива

Министър Караниколов: Ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво

| обновено на 05.06.20 в 12:53
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да притежава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции.

Със 143 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се" Народното събрание гласува на първо четене за създаването на компанията, чийто принципал ще е Министерството на икономиката.

От ГЕРБ изразиха увереност, че създаването на държавна петролна компания е решаваща стъпка за развитие на пазара на горива.

Депутатът Радостин Танев заяви: "Тези данъчни складове ще дадат възможност, ще гарантират една висока ефективност, една предвидимост на пазара."

"Ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво", беше категоричен министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание:

При обсъждането на предложението на правителството за законови промени, чрез които да се създаде Държавната петролна компания, имаше широка парламентарна подкрепа. И управляващи, и опозиция се обявиха категорично "за" държавни данъчни складове, военни резерви и задължително съхраняване на горива. 

Единственият депутат, гласувал против, е Румен Гечев от БСП, който оспори липсата на разчети по бъдещата държавна инвестиция:

"В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква фирма незнайно с колко пари, незнайно с какви икономически ефекти. Тъй като се разбира, че 100 бензиностанции няма как да влияят на пазара от 4000 бензиностанции и повече даже  - с ведомствените, сега ни се казва, че тези 100 бензиностанции ще бъдат поделения на Статистиката", каза Гечев.

От БСП обаче също подкрепиха създаването на компанията. Това обяви по време на дебатите председателят на икономическата парламентарна комисия  Петър Кънев, макар да уточни, че в групата има резерви за крайния резултат с постигане на по-ниски цени за крайните потребители:

„Ние що голяма степен ще подкрепим, като още един път повтарям: Песимист съм в част от доклада за дребновата търговия (търговията на дребно) в бензиностанциите и оптимист за данъчните складове.

Валери Симеонов искам да го поздравя за идеята му  част от обемите на данъчните складове да бъдат запазени за определен резерв търговци“.

Подкрепяйки законопроекта, от "Воля" посочиха, че идеята за създаване на Държавна петролна компания е на лидера на партията  Веселин Марешки".

Депутатът Боряна Георгиева заяви:

„Затова ще следим внимателно действията на бъдещото ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на господин Марешки, за да сме сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ“.

Независимият депутат от "Атака" Павел Шопов декларира пълна подкрепа:

„Удряме един много голям пирон в онази стара мантра, с която ни обучиха навремето: Държавата е лош стопанин или по-малко държава в икономиката, защото държавата щяла да губи и това било лошо“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов  уточни, че правителството има 4-месечен срок за предоставяне на цялостната разбивка за това как ще функционира търговското дружество, което ще управлява бензиностанциите.

Той беше категоричен, че влизането на държавата на пазара на горива ще подобри конкурентната среда:

"Тези 100 бензиностанции, те по някакъв начин ще намалят цената на горивата в България. Това трябва да е ясно. На тези бензиностанции, първата тяхна основна функция ще бъде ясно да се вижда как се формира цената - от данъчния склад до бензиностанцията. Тоест ние ще имаме ясен показател и тук мога да кажа, задължително на тези обекти ще има за електрическо зареждане. Това е задължително".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01