Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: Да се разследва общинското участие в строежа на Алепу

| обновено на 05.06.20 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Близо 30 жители на община Созопол се събраха на протест пред недовършения строеж в защитената местност Алепу.

Протестиращите изразиха възмущението си от действията на контролните органи, които по думите им представят строежа като подпорна стена на свлачище, а има видими белези за строителството на хотел.

Не одобряваме изливането на бетон в защитена местност на метри от морето, казаха протестиращите:

"Изразявам възмущението, не само моето, но и на тези, които не успяха да дойдат. Ние не сме съгласни по този начин да се отнасяме към природата".

"Това не е стена, свлачището във Варна го решиха с подпорна стена. Защо не си построиха хотели там. И, наистина, това ли е идеята за нашето Черноморие?! Стана повече бетон от хората. Просто да ни се обясни - каква е тази стена? Виждам стаи, дори виждам апартаменти, студиа, виждам място за стълбище, виждам терасите".

Прокуратурата да разследва не издаденото разрешение за строителство, а опорочените процедури по прехвърлянето и закупуването на общинска земя от частни дружества, каза Аспасия Порожанова, бивш представител на общинската администрация:

"Да проверят детайлно процедурата от 2004 г. до днес за прехвърляне на акции, за промяна на общия устройствен план на Созопол. Затова, че е издадено строително разрешение, одобрявайки проекта с параметри, които не отговарят на зона А".

Според Аспасия Порожанова, поредица от опорочени процедури е довела до прехвърлянето на общинска земя в частни дружества.

От ДНСК днес започнаха повторна проверка на обекта
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи за БНР началникът на ДНСК арх. Иван Несторов. Той обясни, че в правомощията на строителния контрол е да установи дали има отклонения от одобрения проект. 

Конструкцията по укрепването е одобрена от Община Созопол, припомни Несторов. От февруари 2019 година има издадена заповед, с която е регламентиран първи и втори етап от реализирането на ваканционния комплекс. Първият етап е реализиран като брегоукрепване и е въведен с държавна приемателна комисия, посочи Иван Несторов. „Вторият етап, тъй като има издадена заповед за спиране на строителството, той още не е разрешен. Не строят нищо. Това, което представлява като стаи - това е конструкцията, която е одобрена от Община Созопол и ние като контрол нямаме отношение по одобрените строителни книжа“, коментира архитект Несторов в предаването "Хоризонт до обед".

В проекта е записано, че това са кухи обеми, които касаят конструкцията и те не засягат бъдещото пристрояване към тази конструкция на нови обеми, които ще бъдат за обществено обслужване, ваканционен комплекс. Ще си останат кухи, защото е записано в проекта, че те са неизползваеми. Има един единствен асансьор, който от морско ниво до уличната регулация ще обслужва именно тези нива, които ще се реализират в бъдеще“, поясни оглавяващият ДНСК.

Височината от улицата до морското ниво е около 15 метра.

За втория етап - на строителството на хотелския комплекс, трябва да се направят геодезични замервания дали се спазва съответният подробен устройствен план за отстоянията от плажа като публична държавна собственост. „Той трябва да е на 6 метра от плажната ивица.“

Върховната административна прокуратура изисква от ДНСК в 7-дневен срок да представи доклад от проверката. „Поради тази причина, когато прецени прокуратурата, тогава вече ще дам и повече разяснения по проверката“, допълни Иван Несторов. 

Преди дни за разследване на издаденото разрешително за строеж призова лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който посочи, че на мястото, където се изгражда бетоновата конструкция, според него свлачище няма и никога не е имало.
Гледните точки по темата чуйте и в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шествие в София в подкрепа на легалната употребата на канабис

Шествие в подкрепа на легалната употребата на канабис се проведе в София. То е организирано от групи, подкрепящи медицинската употреба на марихуана у нас и свободното отглеждане на коноп. С транспаранти, които напомнят, че канабисът лекува и призиви за тестване и на политиците, групата се опита да блокира района на "Орлов мост" в София. До това..

публикувано на 20.04.24 в 18:41

Русия подложи на обстрел две жилищни сгради във Вовчанск в Харковска област

Двама души са загинали при руски атаки в Харковска и Днепропетровска област в Украйна. Русия атакува и градовете Одеса и Черноморск рано тази сутрин, но няма пострадали. Украинските въоръжени сили от своя страна са нанесли удари с дронове в 8 руски области, съобщи източник от разузнаването в Киев. Руските сили подложиха днес на обстрел две жилищни..

публикувано на 20.04.24 в 18:25
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган към лидера на "Хамас": Палестинците трябва да са обединени в отговор на войната на Израел

Турция показва нови амбиции за активна роля в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Ивицата Газа и подобряване на хуманитарната обстановка в анклава, след като Катар намекна, че може да преосмисли посредническата си роля. Министрите на външните работи на Турция и Египет Хакан Фидан и Самех Шукри обсъдиха на среща в Истанбул..

публикувано на 20.04.24 в 18:03
Алпийски козирог

Ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България с алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното..

публикувано на 20.04.24 в 17:34
Бяло море край Марония, Гърция

Гърция забрани със закон поставянето на чадъри и отварянето на заведения на 198 плажа

Гърция защити със закон чистотата и екологичната стойност на 198 плажа. За тях вече не се допуска отдаване за заведения. Забранява се поставянето и на чадъри. Министерството на околната среда въведе забрана за екологична намеса в почни 200 плажни ивици в страната. Това са плажове, които се намират в мрежата "Натура2000" и на тях..

публикувано на 20.04.24 в 17:22

В конкурса "Вкусотиите на Северозапада" най-добра маса наредиха от Съюза на слепите

Съюзът на слепите в Монтана с най-добра маса в конкурса "Вкусотиите на Северозапада". Над 20 участници представиха традиционни за региона гозби Пълнени чушки с боб, с ориз и праз, постни сърми, най-различни видове баници, питки, разнообразни десерти изложиха в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра..

публикувано на 20.04.24 в 16:54
Временен медицински пункт във военна болница в Солун, Северна Гърция

Гръцки лекари с предложение да приемат и лекуват мирни граждани от Газа

Гръцки лекари изразиха готовност да приемат мирни граждани от Газа, пострадали в конфликта между Израел и радикалната групировка "Хамас". От Лекарския съюз в Атина се обърнаха към правителството с такова предложение. Съюзът на лекарите, които работят в държавните болници, отправи обръщение към министъра на здравеопазването. В него се..

публикувано на 20.04.24 в 16:41