Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестваха за коронавирус 280 служители на частна болница в Сливен

| обновено на 05.06.20 в 17:13
Снимка: МБАЛ „Хаджи Димитър“

280 души медицински и помощен персонал на частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен са били тествани днес за коронавирус, след като в отделението по гастроентерология през седмицата бе открито огнище на заразата и бяха заразени лекари и медицински сестри. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Пенко Пенков.

През почивните дни ще се направи  цялостната дезинфекция на болницата. Ако пробите след това са отрицателни болницата ще отвори врати идния понеделник. Информира Стоян Радев.

Според д-р Пенков изследването на персонала ще покаже от къде е тръгнала заразата в болницата.

„Надявам се до утре до обяд ще всички резултати ще имаме. Ще знаем окончателните резултати и ще сме ориентирани откъде, как е дошла самата инфекция“. 

За да се освободят помещенията за дезинфекция до утре до обяд ще бъдат изписани всички пациенти.

„С изключение на реанимация, където имаме няколко болни. Утре започваме т.нар. аерозолова дезинфекция на цялата болница. В неделя правим химическата дезинфекция. Изчакваме до понеделник, когато ще излязат резултатите“, каза д-р Пенков.

Той коментира сигнала на д-р Ганка Василева до Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването за действащо към болницата нерегламентирано инфекциозно отделение така:

„Има си контролни органи. Мисля, че нямаме никакъв ангажимент да коментираме нейното мнение, защото то е некомпетентно“.

Д-р Ганка Василева, лекар от едно от ДКЦ-тата в града обяви, че е изпратила сигнал до ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и до министъра на здравепазването за функциониращо инфекциозно отделение на частната болница в разрез с нормите за работа:

"Не отговаря, първо, на санитарно-хигиенните изисквания. Не отговаря и на това, че няма персонал от инфекционисти".

Директорът на РЗИ д-р Петя Балулова коментира, че това отделение е отворено в помощ на другите две, като кризисна мярка. 

Според д-р Балулова в тази структура на частната болница има допълнително разкрити легла, в случай, че двете инфекциозни отделения в града си попълнят капацитета:

„Не, това не е инфекциозно отделение. Това е структура, която може да поеме такива болни. В резултат на тези промени, които министърът на здравеопазването разреши, тези лечебни заведения определени от министъра могат да сключат договор с Касата и да работят по каса“.

Тя заяви още, че в момента тече проверка по случая, като всички документи са изпратени в Министерство на здравеопазването.

Днес в Сливен бе затворена за дезинфекция още една детска градина - заради две деца, които са имали контакти с лица с потвърдени проби за коронавирус. Децата са поставени под карантина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38