Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задочен процес за убийството на Джамал Хашоги в Истанбул

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като  за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг режим на изтърпяване.

Обвинителният акт сочи като поръчители на убийството Сауд ал Кахтани - близък съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - и бившият  заместник-ръководител на саудитското разузнаване ген. Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са обвинени като физически извършители.

Обвинението се основава на присъствието на обвиняемите в саудитското консулство в мегаполиса, анализ на данните за мобилните им разговори, на датите на влизане и напускане на Турция, показания на свидетели и други.

Преди началото на първото заседание турската годеница на Хашоги Хатидже Дженгиз изрази надежда процесът да изясни какво се е случило с тялото, тъй като останките на журналиста така и не бяха намерени.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги изчезна безследно след като влезе в консулството на кралството в Истанбул. Турция твърди, че разполага със записи, доказващи, че Хашоги е бил убит, а тялото му - разчленено от група саудитски държавни служители. На 20 октомври саудитските власти бяха принудени да признаят, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.

През декември 2019 г. саудитски съд осъди петима души на смърт, а други трима - на общо 24 години затвор за убийството на Хашоги. Саудитските съдебни власти обаче не свързаха Кахтани и Асири с престъплението.

Междувременно друг съдебен състав в Истанбул произнася присъда срещу група от 11 правозащитници, сред които бившите директори на „Амнести интернешънъл“ – Турция Танер Кълъч и Есер Идил, както и 2 техни чуждестранни колеги. Те бяха задържани през 2017 г. по време на обучителен семинар на остров Бююкада. „Държавата трябва да защитава, а не да преследва дейността на правозащитниците“, се казва в декларация на докладчика на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джамал Хашоги

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а..

публикувано на 25.03.20 в 14:08
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през..

публикувано на 23.12.19 в 12:07
Джамал Хашоги

Турски медии разпространиха звукозапис от убийството на журналиста Джамал Хашоги

Турският вестник "Сабах" публикува аудиозаписи от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. На записа се чуват последните мигове на Хашоги и разговорите на неговите физически убийци след..

публикувано на 09.09.19 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили...

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Защо не успя Олаф Шолц да убеди Китай да повлияе на Русия за изтегляне от Украйна

"Китай е готов да вдигне ограниченията за внос на телешко месо и ябълки от Германия, а в отговор очакваме Германия да допусне повече високотехнологични продукти на своя пазар". Това заяви китайският премиер Ли Цян, след като прие германския канцлер Олаф..

публикувано на 20.04.24 в 11:17

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме..

публикувано на 20.04.24 в 10:50

Мощен циклон връхлетя Гърция, проливни дъждове наводниха къщи и магазини

Гърция е обхваната от силен циклон с проливни дъждове, които наводниха къщи и магазини. Пътната полиция предупреждава да не се пътува днес - освен при крайна необходимост. Тази нощ циклонът засегна силно шест области на страната. Дъждът..

публикувано на 20.04.24 в 10:30
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

В Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а..

публикувано на 20.04.24 в 10:05