Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Зорница Иларионова в "Полет чрез музиката"

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше радиопремиерата в национален ефир на албума „Полет чрез музиката“ на младата цигуларка Зорница Иларионова, който след броени дни ще излезе на музикалния пазар.

Наскоро изпълнителката получи две награди в националната анкета "Музикант на годината 2019": като един от най-силно подкрепените от слушателите артист тази година тя получи приза в категорията "Активна творческа дейност", а дуото й с пианистката Мартина Табакова получи най-много гласове в категорията "Ансамбъл на годината 2019".

"Това е моят дебютен албум, който ще се продава на пазара и във всички дигитални онлайн платформи, така че съм много щастлива - след доста дълга и упорита работа по този проект, той вече е финализиран и е факт, благодарение на един чудесен екип.", споделя Зорница.

Записите са направени в партньорство с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Произведенията са разнообразни, но всички те - добре познати на любителите на цигулковия репертоар: Соната №3 от Брамс, "Поема" от Шосон, "Мазурка" от Дворжак, "Сантиментален валс" от Чайковски, "Хоро" от Владигеров и др. Красивата пиеса на Чайковски вече има и видеоклип, който може да бъде гледан в интернет.

Чуйте повече за осъществяването на албума и част от музиката в него в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Зорница Иларионова

"Музикант на годината 2019": Зорница Иларионова с наградата за активна творческа дейност

Името на младата цигуларка Зорница Иларионова бързо набира популярност и доказателство за това са както многобройните покани за участия като солист на оркестри и камерен изпълнител, така и огромната подкрепа от страна на слушателите на БНР в националната..

публикувано на 02.07.20 в 23:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27