Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син посвети пиеса на босоногата перкусионистка Василена Серафимова

Румен Бояджиев-син

Румен Бояджиев-син е търсен музикант, анаржор и оркестратор, но и обичан и често изпълняван композитор - негови творби все по-често попадат в програмите на камерните ни ансамбли. По време на месеците на социална изолация и без концертен живот поради пандецията от Covid-19 той посвети своята Камерна симфония за струнни инструменти на българските медици, борещи се с коронавируса.

На 30 юни в Пловдив прозвуча неговата нова Концертна пиеса за маримба, вдъхновена от поемата "Изворът на белоногата" от Петко Славейков. Изпълни я премиерно перкусионистката Василена Серафимова, която пристигна от Париж като гост в пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Тандемът вече е работил заедно и по Концерт за маримба и оркестър, който прозвуча за първи път в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-младши през 2018 г. и предизвика голям възторг.

Василена Серафимова в Балабановата къща"Когато получих поканата от Мила Павлова за този рецитал, изведнъж ми проблясна и си каза: Това е моментът, това е мястото, на което трябва да прозвучи това произведение, защото той го е написал по "Изворът на белоногата" и неговия начин на писане е много изразен, с много картини - много театрално, наистина пасна по специален начин на атмосферата в Балабановата къща. Хората го приеха с много, много въодушевление.", разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Василена Серафимова.

Румен Бояджиев-син, от своя страна, подчерта в интервю силното сценично въздействие на Василена Серафимова:
"Тя има характерни черти като солист, които са неповторими, и за един композитор, който имат сетивност за тези неща, е достатъчно да си я представя, за да му се роди една такава идея. (...) На мен тя винаги ми е изглеждала като самодива."

Повече за създаването на пиесата разказа в интервю композиторът Румен Бояджиев-син. Чуйте него и запис на премиерното изпълнение в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Бояджиев-син посвети симфония на българските медици, борещи се с коронавируса

Композирането е самотно занимание. В условията на дългосрочна карантина и социално дистанциране композиторите няма нужда да променят твърде много своите навици, и все пак - може ли човек да намира вдъхновението в този тежък момент? Румен Бояджиев-син..

публикувано на 27.03.20 в 17:00
Василена Серафимова в Балабановата къща

Василена Серафимова към публиката: Ние, артистите, имаме нужда от вас!

Василена Серафимова е много ярък представител на българската перкусионна школа - достоен наследник на плевенската фамилия Серафимови, която е допринесла за откриването и отглеждането на много таланти. Веднага след завършването на Националното училище..

публикувано на 01.07.20 в 20:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за..

публикувано на 12.04.24 в 19:38