Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите, задкулисието и предстоящата зима - две гледни точки

Ще удържи ли кабинетът и възможен ли е друг модел на управление

Снимка: БТА

"Хората на площадите не сме там, за да кажем какво трябва да се случи, след като правителството на Борисов падне, защото това не е призвание на хората, а на политическите партии. Политическите партии и политическите лица трябва да реализират тази промяна". Това мнение изрази пред "Хоризонт" Слави Василев, който е работил в екипа на държавния глава Румен Радев по време на кандидат-президентската му кампания.

Президентът - като натоварен с политическа отговорност и легитимност - е нормално да сподели широко разпространеното мнение на българските граждани, че нас ни управлява една мафия, изтъкна Василев.

„Няма два лагера. Хората, които са излезли на улицата, не са разделени на два лагера. Това не са нито хора на Румен Радев, нито хора на Корнелия Нинова, това са хора, които не желаят вече да живеят в подобна политическа среда", коментира той и допълни, че задкулисието придобива размери, видни и за най-аполитичния човек.

„Исканията на протестиращите са за оставка на цялото правителство, част от хората искат смяна на цялостния модел на управление. Срастването на мафията, на задкулисното управление, с най-легитимните политически фигури, е повече от очевидно“, заяви Василев в предаването "Преди всички".

Румен Радев и Илияна Йотова излизат при протестиращите в началото на протестите. Снимка: БТА

"Много по-силно е гражданите да чуят, че в лицето на президента е останала една институция, която е извън руслото на контрола на ГЕРБ“, допълни Слави Василев. Според него президентът в случая е гарант за „една добра и жизнена демокрация“.

Борисов няма да подаде оставка, прогнозира той. „Ако няма рязко увеличение на хората, които протестират, кабинетът ще издържи. Не мисля, че това е лошо. Аз обаче заставам на мнението на хората по площадите – категорично трябва да престанем с този модел на управление.“

Президентът е в благоприятна позиция да зададе друг модел на управление, смята Василев. „Нямам предвид една или друга коалиция, а тотално преосмисляне на начина, по който се прави политиката.“

„В момента хората на площада са изключително емоционални. В такива моменти емоцията води, но е хубаво от време на време и малко разум да вкарваме. Емоцията е сила, която помага за рушене, но след това трябва да изградим нещо.“ Позицията е на Александър Владимиров от Института за дясна политика.

„За последните десет години се нагледахме на протести. Хора, които са на улицата, не е спирало да има нито една седмица през последните години. Каквото и да искаме да постигнем, в някакъв момент протестите ще стихнат и ще трябва да вземаме решения оттук нататък, защото всички ние като общество се возим в една лодка“, изтъкна Александър Владимиров, според когото след евентуални следващи избори не бива да се разделим отново на доволни и недоволни.

Момент от акцията на прокуратурата в сградата на президентството. Снимка: БТА

Можем ли да сложим знак на равенство между акцията срещу Нено Димов и срещу съветниците на президента? Правителството става ли заложник на политическата амбиция на Гешев? 

Главният прокурор влиза в министерства и арестува министри, действащи, и тогава няма проблем. След това влиза в президентството и тогава вече е проблем“, отбеляза Александър Владимиров. 

„Как си представяте друг вариант на такова нещо – прокуратурата да се обади - дали на министър, дали на съветник на президента и да му каже - имаме данни, че имаш такива документи, може ли да ги донесеш в прокуратурата, тихо и кротко, за да видим дали е вярно. Не е сериозно това. По същата логика полицията може да моли крадците да идват в районното, за да не ги арестува.“

Иван Гешев  Снимка: БГНЕС

Неправилно и неполезно за което и да е общество е главният прокурор да прави политически изказвания. Донякъде това е една от причините, поради които успехите на Иван Гешев в борбата му с олигархията не се оценяват, смята Владимиров. "Политическите му залитания като изказвания са причина хората, които не го харесват, да имат такова мнение.“

Ще удържи ли Борисов? „Последното нещо, което може да се каже за него е, че бяга от отговорност. След като вече два пъти е подавал оставка, можем да очакваме, че са възможни и двата сценария – и да подаде, и да не подаде", каза Александър Владимиров. 

Владимиров предупреди за опасността от реваншизъм, ако има отново служебен кабинет. Това би било вредно за държавата, смята той. Заради коронавируса и ситуацията в света дори не подозираме колко тежка може да се окаже тази зима, дори без политически сътресения, допълни анализаторът.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35