Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Симов, БСП: Ако депутатите спасят Борисов, ще обезсмислят парламента

Снимка: БГНЕС

В българската история на прехода - за 30 години - вот на недоверие не е минавал. Правителства са падали заради вот на доверие, който са искали, но не и заради вот на недоверие! Само че тук има една малка особеност – фактът, че управляващото мнозинство, аз твърдя, че това са всички партии с изключение на БСП, ще спасят кожата на Борисов, съвсем не означава, че те имат подкрепата на народа и виждаме, че вече седми ден протестите не стихват!

Това заяви по за БНР депутатът от БСП Александър Симов по повод искания от партията вот на недоверие към правителството заради проблемите с корупцията. Той поясни:

"Така ще се получи една много особена ситуация - ако депутатите от мнозинството в зала гласуват да спасят Бойко Борисов и неговото правителство, те просто ще обезсмислят парламента като институция, тъй като това с действие ще влязат в рязък противовес с желанието на хората, които са навън всяка вечер и ги обединява общия призив „оставка“. Ако парламентът не е на висотата си, то парламентът става безсмислен".

ДПС са отказали разговори с БСП за вота, а от „Воля“ са заявили, че ще го подкрепят, ако заедно с него бъде внесено искане за импийчмънт на президента:

„Сами разбирате, че това условие е поставено просто, за да може "Воля“ да се опитва да си търси някакви спасителни вратички“, убеден е политикът, според когото гласуването в залата ще бъде показателно за това от коя партия от страна на барикадата стои. 

Относно присъствието на БСП на протеста и притесненията на представители на десницата да го подкрепят, за да не легитимират тяхното идване на власт, Симов, който присъства всеки ден на протестите, заяви:

„Това чистофайничество на част от десните е един от големите проблеми на България, тъй като обикновено именно това усещане не дава възможност на една голяма група хора да излязат и да се обявят за промяна... Десницата да разбере, или поне тези представители на десницата, които изпитват някакви дълбоки емоционални драми и разтърсващи чувства - битката за властта предстои, едва след като ГЕРБ паднат от власт. Преди това да се занимаваш с подобни обяснения, основания, емоции и терзания, според мен, не само не е продуктивно, а то работи в полза на ГЕРБ“.

Готова ли е БСП за тази властта

„Една партия трябва винаги да е готова за властта, тъй като политическите ситуации са непредвидими. Смятам, че БСП има какво да предложи на хората, когато се яви пред тях. Най-малкото, защото виждаме, че в ситуация на криза, в ситуация, в която страната се разтърси поради непредвидени обстоятелства, но и поради системни грешки на управлението, ГЕРБ и техните присъдружни партии веднага прибегнаха до идеи, които ние сме предлагали още преди 3 години. Разбира се, това е ГЕРБ, те ще ги опорочат, напълно ще ги извратят…“, заяви Симов:

„В БСП има разделение, но няма разцепление. Ако някоя партия се разцепва в България, това е ГЕРБ, гледайки как много хора напускат потъващия кораб. Но специално за ситуацията в БСП мога да кажа следното – на 12 септември предстои прекият избор на лидер. Това ще даде големият отговор на въпроса в каква посока тръгва БСП и коя тенденция в БСП взима връх“.

В БСП има „една линия, която настоява партията да е по-мека, отворена и диалогична партия, стигаща до компромиси в името на това да има политически диалог“, според Симов. За него обаче правилната линия е тази, поета още от 2017 година – „на ярка и остра опозиционност“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на ОДМВР Перник ст. комисар Милчо Милчов връчи първата значка

В Перник дадоха начало на кампания за използване на колани в колите

Директорът на ОДМВР в Перник ст. комисар Милчо Милчов даде старт на тазгодишната образователна кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи за деца. Инициативата ”Инспектор по коланите” е на ОДМВР – Перник и стартира миналата година, като амбицията на ръководство е да се превърне в ежегодна,..

публикувано на 28.03.24 в 17:10

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

440 трудови злополуки са регистрирани за 2023 г.

Пет са тежките трудови злополуки, станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки, пряко свързани с дейността на пострадалите служители.  Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова.  Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси.  Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03