Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енио Мориконе или музика подпечатана със знак "вечност"

Снимка: БГНЕС

Групата Metallica открива своите концерти  с "Ecstasy of gold" (Треска за злато). С тази знаменита тема от филма на Серджо Леоне „Добрият,лошият и злият”  групата Ramones закриваше концертите си. И само се опитайте да си представите как  по света се създаде един уникален спектакъл в различните рок и поп нюанси. Кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова разказва: "Попитан преди години на какво се дължи това явление, той  каза:  „Може би рокмузикантите  обичат моите парчета, защото, макар и сложни, хармонично те са прости и  биха могли да се изпълнят и с китара .” Първи усетиха това от групата Metallica , чийто членове харесвали много филмите на Седжо Леоне , актьорът Клинт Истууд и всичко подчертано в тях от нотите на Мориконе. За солистa на групата Джеймс Хетфийлд комбинацията между симфоничния оригинален вариант и техния метал-стил превръщат "Ecstasy of gold"  в нещо уникално. По негово настояване се изпълнява като въвеждащо на техните концерти. Това става за първи път през 1983-а година и се е получило нещо фантастично, припомня още Джеймс Хетфийлд и признава, че го е пял хиляди пъти и като подготовка на гласа и на духа си преди спектакъл:”Благодарим ти Енио, че ни даде този устрем, че бе част от нашето вдъхновение  и че допринесе да се създаде връзка между групата, сътрудниците  и почитателите й, каза още солистът на групата Metallica  Джеймс Хетфийлд.Има и един  куриоз- от алтернативния рок: китаристът Серджо Пицорно кръсти децата си, родени през последните 10 години - едното Енио, а другото Леоне, като уважение към Мориконе и режисьора Серджо Леоне. Рок, поп и пънк групи като The Clash, Green Day, Dire Straits, Motörhead,също се вдъхновяваха от Енио Мориконе. За английската рок група "Muse"  той е невероятен талант и в знак на признателност помести в социалните мрежи  своето изпълнение от Олимпийския стадион в Рим на "Knights of Cydonia". Фронтменът на "Muse" Матю Белами използва мотив от „Човекът с хармониката“ от саундтрака на уестърн филма „Имало едно време на Запад“ за тази песен на групата си. Ирландците от "U2" посветиха на италианския маестро през 2009-а година своята песен "Magnificent".Тя  разказва как неговата музика е шокирала в положителния смисъл на думата членовете на групата:

„Magnificent“ стана втори сингъл от албума „No Line on the Horizon“ от 2009 година. Дъблинската четворка направи музиката в песента заедно с Брайън Ино и Даниел Ланоа, а текстът написа китаристът и кийбордист в „U2“- Дейвид Еванс, известен като The Edge, който е голяма почитател на Енио Мориконе. Важна част в творчеството на Енио Мориконе са аранжиментите, които той направи за италианските поп звезди от 60-те години на миналия век, като се започне от Рита Павоне до Джани Моранди, сътрудничи и с британското синти поп дуо „Пет шоп бойс“ за песента им "It couldn't happen here", в която е съавтор на музиката. Песента е включена в албума „Actually“ на Пет Шоп Бойс от 1987 година.Енио Мориконе стимулираше и съдействаше на италианските поп и рок музиканти . По негови аранжименти са редица световно известни италиански песни като Abbronzatissima, Sapore di sale, Se telefonando и много други. Има обаче един негов уникален аранжимент  на песента La solitudine (Самотата) в изпълнение на Лаура Паузини. Италианският рок и поп певец Морган написа, че „Енио Мориконе е без съмнение най-големият италиански композитор на света в тази епоха. Той успя, защото намери перфектното равновесие между класическата, поп и рок музика, без да се отказва от нито една от тях”. Бих добавила от лични впечатления, че според мен това е вродена гениалност, която е  израз  на  хармонията в човека Енио Мориконе . Нещо уникално! И вероятно затова, рокерът Васко Роси каза,” че привилегията на един артист е да умре, знаейки, че изкуството му никога няма да умре”! И така, то ще звучи във времето. Паметен е албумът “Всички обичаме Енио Мориконе”. Той излезе през 2007-а година и включва 17 негови творби изпълнени от големи световни представители на рок и поп музиката като Куiнси Джоунс, Андреа Бочели , Роджър Уотърс и др. В него, Селин Дион участва с  Knew I Loved Youот филма „Имало едно време в Америка”. Oт същия албум е оригиналния  метал кавър на "Eсstasy of gold"  на Metallica, както и този на Брус Спрингстийнна "Once Upon a Time in the West" от филма „Имало едно време на Запад”  и двата с номинация за наградите Grammy  в категорията "Най-добрo инструменталнo  рок изпълнение" през 2008-а година. Спечели я Брус Спрингстийн. Но няколко години по- рано, през 2005 г. по време на турнето "Devils & Dust", Брус Спрингстийн изнася концерт в Рим, на който присъства Мориконе. Развълнуван, Брус свири темата от филма „Имало едно време на Запад“ в началото на шоуто си като поклон пред големия композитор.Последната творба на Енио Мориконе "Tante pietre a ricordare" (Много  камъни за спомен)  е за моста „Моранди” на Генуа. Тя ще бъде изпълнена от симфоничния оркестър на театър „Карло Феличе” в Генуа, на специален концерт при откриването на новият мост  през първата десетдневка на август. А на 8 юли музиканти от цял свят се събраха он лайн в оркестър, за да изпълнят музиката на великия композитор и така да отдадат своята почит към покойния Енио Мориконе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27
Ива Димитрова

Ива Димитрова: Все още не съм закоравяла към чуждите болки!

Може би не са малко онези, които успяват в живота си да открият онова райско място, в което се чувстват наистина щастливи .  Наричаме го дом. Той може да не е рождения, може да е доста далече и да е съвсем различен. Важно е усещането, че си у дома . Да е място, на което да преоткриеш себе си. Да се заредиш от нови усещания. " Това място..

публикувано на 26.03.24 в 15:30