Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изотопия” на 1 година

7
Изотопското начало на 18.07.2019 г.
Снимка: БНР

Какво значи да те ожули или ужили кит, как така Дейвид Гилмор е суров и защо е важно да вържеш кучето, за да ти е мирно интервюто? Отговорите на тези и други въпроси, както и хубавотии от всякакъв калибър се изляха в ефира за последната година във времето на „Изотопия”.

Най-новото авторско предаване на „Хоризонт” провъзгласи автономия за слушане всеки четвъртък от 22 до 24 ч. точно на 18 юли 2019 г.

И така – не цяла неделя, а цяла годинка.

„Без болка няма радост”, гласи стара или не съвсем мъдрост от пазара на Римската стена в София, където често се допитвахме до вашето мнение по вселенски сюжети като „Междузвездни войни” и средновековната кухня. „Питай хората на пазара” стана част от любимите ни бойни радиаторски задачи.

Но не само.

Учени, творци, приключенци и екстремци от България и света – в „Изотопия” се постарахме да ви срещнем с много и различни прекрасни хора. Както и с животни: в парка за танцуващи мечки, с овце, които ядат водорасли, току-що бракосъчетали се зайци, слоница с образцов педикюр и декоративно прасе с афинитет към пълнените чушки и виното. Напред и назад във времето – от веселите румънски гробища, през съвременните кафенета на смъртта до музеите на провала, на махмурлука и на разбитите връзки. И на илюзиите, разбира се.

Без грам илюзия запретнахме ръкави и събрахме цели двама дядоколедовци в едно студио.

Запознахме ви със съдебна художничка, нарисувала най-големите престъпници на Америка, доброволец от Великобритания, часове, след като тества Covid-ваксина, както и с част от екипа, заснел последния клип на The Prodigy в София.

Пихме бира с лактобацилус булгарикус и украински чай с чесън. Джурнахме и по чаша зелев сок с Dubioza Kolektiv.

Свирихме на хандпани в сърцето на нощна София, подрънкахме на укулеле в Европарламента, насладихме се и на гигантска арфа.

От Гренландия до Антарктида - заедно със заклети пътешественици обиколихме земното кълбо поне няколко пъти надлъж и нашир, бяхме даже на Марс.

В предаването своя радиодебют направиха не е една и две родни банди, но уважихме и звезди като „Тангра” и Милена.

На всички тях „Изотопия” сърдечно благодари.

Благодарим и на колегите, с които работихме през тази година, както и на вас – слушателите – за доверието и търпението.

Et voilà!

Продължаваме и днес, на рождения си ден, и ви черпим, както подобава, с торта. Тя е особено специална и изотопска, защото в направата ѝ дейно се включи редакторът ни Марта под вещото ръководство на Кети Ангелова. Останалите – признаваме чистосърдечно – снимахме и се облизвахме. И оклепахме диктофоните с брашно, банани и шоколад.

Историята на Кети е като историята на „Изотопия” – сбъдната мечта. От света на финансите тя се насочва към сладкото в живота и с труд и постоянство създава своя собствена сладкарница, където прави не от пиле мляко, а от лимони, бъз и пралин всевъзможни вкуснотии. Кети беше особено търпелива с екипа ни и ни позволи да нахлуем в сърцето на сладкарницата ѝ – кухнята, където с любов прави своите сладки магии. Омагьоса ни и с тортата, която измисли и декорира специално за нас. Претендираме за световен рекорд в дисциплината „Радиаторски екип, омитащ торта скорострелно и в абсолютен синхрон”. С благодарност на Кети Ангелова, че наля сладък бензин в изотопската машина. Тя ще продължи да действа безотказно и занапред.

„Изотопия” са водещите Лора Търколева и Лъчезар Вълев, редакторът Марта Младенова и музикалният редактор Иван Нотев. На линия сме всеки четвъртък вечер и ви очакваме.

А дотогава чуйте част от ефирните ни и неефирни съждения, както и уникалната рецепта за изотопска торта – в звуковите файлове. 

Снимки: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18