Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Цанова: Ние се хвалим с повече европари, защото напредваме по-бавно

Илияна Цанова
Снимка: БГНЕС

„Договарянето на фонда за възстановяване на Европа е успех за целия Европейски съюз. Бюджетът за нас не е гарантиран. Всичко е в наши ръце... Ако инвестираме умно този ресурс, с ясна визия и стратегия, това е шанс за България да трансформира икономиката си. Ако ние ги пропилеем без стратегия и без икономическа програма, такава ние нямаме от доста година, това ще са огромни пропуснати ползи за обществото“. Това коментира пред БНР Илияна Цанова, бивш вицепремиер на две служебни правителства, работила е в Европейската банка за възстановяване и развитие, зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като „плана Юнкер“. 

По думите ѝ „ние се хвалим с повече пари, защото напредваме по-бавно“. 

„Няма пазарене страна по страна, има справедлив метод, който се прилага за всички“. 

В предаването „Неделя 150“ Цанова подчерта, че по отношение на върховенството на закона, записаното в крайното споразумение е доста размито

„Това, което на мен ми хареса е, че в този план за възстановяване, която всяка членка трябва да изготви, трябва да включи два стълба - реформите в отделните сектори и стратегическите приоритетите за инвестиции. Това няма да са пари, които ще получим изведнъж, ще можем да искаме плащания, отчитайки напредъка по тези критерии и реформи, които сме направили“. 

На въпрос - в каква посока България би могла да търси модернизация на икономиката си, Цанова отговори: 

„В областта на енергетиката и околната среда. Енергийна трансформация, енергийна ефективност. Второ, в сферата на образованието. Качеството на образованието не е добро. Здравеопазването също. Корона-кризата беше сериозен стрес тест за здравната ни система. Дигитализацията на абсолютно всички нива“. 

Интервюто с Илияна Цанова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 1 млрд. евро повече за България в новия бюджет на ЕС

След продължилия близо пет дена Европейски съвет в Брюксел, лидерите на Европа постигнаха споразумение по бюджета на евросъюза за следващите 7 години и по плана за възстановяване от кризата с коронавируса. България е една от страните, които..

публикувано на 21.07.20 в 08:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер, ще докаже, колко е недомислена редакцията на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация, след това се скараха с него и направиха конституционни поправки, за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил..

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните..

публикувано на 29.03.24 в 12:58