Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато Свободата наистина няма адрес...

Група "Мерудия"
Снимка: https://bg-bg.facebook.com/Merudia

По улици, подлези тролеи, коли мечти бездомни возят
Хората, търсещи подвизи, промени почти безтегловно по пътя се носят
Симфония от звуци, кадри, улуци прокапали, 
случки, случайно заснети със камери
Кастинг, краски, градски контрасти и останалата маса лица непознати
От Витоша до метрото, по „Витошка” до Орлов мост
Града суров кръстосвам, кецовете бързо си износвам.
Кларинети, клаксони: Как си? Чуваш ли градската гаргара?
Покажеш ли се, прекрачиш ли прага си и вече участваш във парада!
По изгрев и залез, в подлез и надлез
със или без, гологлав или с фес
от кафеза излез! Свободата е homeless!

Помните ли тази песен?... Има и още, но вече сте се сетили, нали!

Клипът на Minimum Stress на „Мерудия” бе заснет на протестите през 2013 г. Точно затова в „Изотопия” сгащихме някъде на път за морето двама от групата - Веселин Йовчев и Християн Георгиев. И не, не отиват към Иракли. Шегуват се, че май са го саботирали с парчето „Сто двайс’три Иракли”. В същия шеговит тон добавят, че ще направят песен за „Слънчев бряг”. Там да се концентрират хората, които не искат да виждат на други места. Онези красивите, които все още не са опорочени...

Кадър от видеото на Minimum Stress

Но да се върнем към кафеза... И да излезем от него!

„Свободата няма адрес, просто защото не можеш да я затвориш”, казва Веселин. Но не е самотна. Може и да не е съвсем навсякъде, но може да е на много места едновременно.

Седем години са минали от протестите през 2013-а. Минали са някак неусетно за Весо. За съжаление и резултатите оттогава някак не се усещат. „Ще видим какво ще стане с тези”, лаконичен е музикантът.

„Щом си спомняш, помниш ли, помни”

Стих от друга песен на „Мерудия”, с който връщаме Весо отново там – на улицата през 2013-а. „Спомням си, че беше много весело в един известен смисъл, в друг беше доста тъжно. Както и сега, серия от прекалено дръзки решения на управляващите доведе до това масово недоволство.”

Защо докато рисуваме пейзажа около нас, други драскат върху него?

„Всеки иска да бъде творец...”, казва Весо и даже се досеща за виц. Ама май не е много за ефир...

Много за ефир (и не само) обаче е съждението му, че на протестите място за изкуство има: „Такива събития провокират въображението на хората и се раждат много интересни неща, цял фолклор може да се заформи около един протест”.

Идеята да снимат клипа на песента Minimum Stress на протестите е на режисьора Георги Гаврилов, иначе парчето е писано доста преди недоволството на хората да изригне. То пък се оказва подходящ пейзаж за видеото. Групата се старае да премахне кадрите, които биха я вкарали в твърде голяма конкретика и злободневност. Режисьорът иска да улови енергията на множеството, не да документира конкретния протест и да обвърже с него песента завинаги. А Веселин смята, че енергията сега е сходна с онази преди.  

Насред недоволството – лесно ли е да изпееш: „Вземи се разсмей”?

„Аз съм го казал на себе си преди всичко. Това ме освобождава от отговорността да вменявам жизнерадост у другите, но пък ако някой така вземе, че се засмее, като го чуе това, нищо лошо няма”, признава Весо.

Снимка: https://bg-bg.facebook.com/Merudia

Що за животно е регето и има ли почва да се гневи?

За повечето хора регето носи усещане за лежерност и релакс. Как се съчетава – ако въобще „Мерудия” го съчетават, с усещането за гняв и недоволство, което бликаше от 2013-а?

Регето като стил, макар да се възприема от широката публика точно като музика за отпускане и безметежност, всъщност е доста социална музика и с много силно, дори ако щете, политическо послание. Да вземем например Боб Марли, който прави тази музика популярна. Така че точно в този стил има много често силни послания. Нормално е чрез този жанр и ние да изразим своето гледище”, обяснява Християн, когото също изваждаме от колата на път към морския бряг само и само да ни поговори по радиото.

Балансът между това да си уравновесен, но не и апатичен, се намира с мислене, четене и съзнателност за това, което правиш в ежедневието си, смята Християн. „Всеки човек трябва да мисли и да се променя. И да прави своя личен бунт, дори преди да излезе на улицата. Тогава всичко би трябвало да придобие завършек. (...) Със спокойствие, без агресия и със съзнателност нещата биха се подобрили”, допълва той.

А неговият личен бунт е срещу ежедневни неща. Християн предполага, че това е и личният бунт на повечето мислещи хора, хората, които се трудят и творят. „Това са неща, които възмущават ежедневно хората, срещаме ги и ги слушаме ежедневно по медиите.”

Според Християн противодействието е да се стараеш да си по-добър и да даваш пример. „И да не се подминават тези несправедливости, когато човек може да реагира, да го направи”, допълва Веселин.

Не е изключено сегашната ситуация да роди нещо ново в творчеството на „Мерудия”. Засега работят над парчета, които отдавна съществуват като завършени и полузавършени музикални идеи. „Тепърва ще става интересно, така че може да се появи вдъхновение”, не изключва Весо, макар че принципно не вярва, че музика се създава по този начин.

А какво роди интервюто им за „Изотопия” – чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28