Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героите от повестта „Гераците” оживяха на сцената на драматичния театър във Велико Търново

Снимка: МДТ „Константин Кисимов"

Класически прочит на повестта „Гераците” от Елин Пелин предлага в своя нов премиерен спектакъл Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Героите от емблематичното и вечно произведение от българската литература ще оживеят отново на великотърновска сцена след близо четири десетилетия, когато за последно е поставян спектакълът. Премиерата е тази вечер от 19 часа на голямата сцена на театъра в старата столица. В постановката под режисурата на Невена Митева в храма на Мелпомена в старата столица участва целият драматичен състав на театъра.

Повестта „Гераците“ от Елин Пелин е предизвикателство, защото историята, написана около 1910 година, е ярка и жива заради вечните общочовешки въпроси за разпада на обществото, семейството и нравите, които бодат с острието си и днешното общество, посочи директорът на Великотърновския музикално-драматичен театър Васил Вълчев:

„Трагична, респектираща, разтърсваща история със своята истинност за разрушената хармония, за драматичния разпад на родовите отношения в едно ново време. Една творба, събрала в себе си вечните проблеми на живота, които във връзка и със сегашната обстановка не само в България, е актуална и днес“.

Спектакълът е дело на гост-режисьора Невена Митева, ръководила дълги години Габровския театър и създателка на фолклорния театър на открито „Етъра”. С абсолютен респект след 30 години тя отново прави класически прочит на текста на Елин Пелин с поглед към днешните трудни времена за българското общество:

„Тази пиеса е убийствено актуална, защото почти сме стигнали дъното на човешките взаимоотношения - толкова безчовечност, толкова несъпричастност, ироничност, снизходително, отблъскващо отношение към другия, към ближния, към различния. Страшно е това, което се случва и това, на което сме свидетели и тази пиеса няма да отговори. Няма изход за сега, не сме го осъзнали. Важното е да осъзнаем обаче до къде сме стигнали и с това се занимава в момента този спектакъл“. 


Снимка: МДТ „Константин Кисимов

В постановката на „Гераците“ няма главни и второстепенни роли, защото всеки от актьорите прави от своя герой събитие на сцената, сподели режисьорът Невена Митева:

„Абсолютно еднакво важни са от Герака, Детелин Кандев играе герака, до мъничката роличка на Лазо, на младото поколение, което влиза и което носи своя философия и доброта и надежда, че все пак идва поколение, което ще бъде разтревожено от това, което се случва и ще се опита да оправи нещата“. 

Любопитна е сценографията на спектакъла, дело на Лидия Къркеланова. Централно място заема голяма дървена конструкция с много зелено обагрени черги, която пресъздава борът в двора на Гераците. Любопитна е историята за набавяне на чергите:

„Донесоха колеги от вкъщи. Портиерът на театъра донесе една голяма купчина с черги, която уви жена му искала да изхвърли от вкъщи. Идваха колеги, които казваха: Боже, защо не знаехме по-рано, вчера на контейнерите едни хора изнесоха черги“. Ние сме ги дообработили. Костюмите в някаква степен са по-условни, по-изчистени, по-знакови. Доста време търсихме едно менче. Тези неща вече изчезват от бита на българина“.

Постепенно с разрушаването на семейството рухва и борът, спектакълът става черно-бял, а актьорите се превръщат в сенки на изсмуканите надежди, на липсващата човещина и съчувствие.

Една от силните роли е на актрисата Стефка Златкова, която се превъплъщава в Божаница - образът, който преживява най-голямата парабола в чувствата и развитието си:

„Олицетворение на най-лошото в човека - тоталната деградация и унищожението на човека като такъв. Трудно е! Боря се със себе си да намеря най-лошите си черти. Както в живота, така и тук - всичко е оправдано. Всяка наша дума, всеки жест, действие - всичко е оправдано“.

В ролята на Йовка великотърновската публика ще види Силвия Шекилова. На 35-ия си рожден ден тя получава ролята на 15-годишното чувствително момиче със стъклена душа: 

„Човек, който преживява всичко, което се случва, минава през нея и то я наранява през най-дълбоката ѝ душевност и това е нещо, което тя не може да скрие и си има своите кризи, в които изпада“.

Специално за „Гераците“ в екипа на великотърновския театър е привлечен младият артист Цветан Колев за ролята на ратая Лазар, който се влюбва в Йовка - дъщерята на най-големия син Божан. Лазар носи доброто, съчувствие и смиреност, споделя актьорът:

„Ролята, моята, е най-усмихната, най-лъчезарната. Аз си я харесвам. Беше ми трудно да вляза в нея, защото аз съм по-тъжен човек, отколкото е тя. Аз съм тотален контрапункт на нещата, които се случват в Гераците“.

Героят с неочаквано развитие в пиесата е Елка. Образът на смирената и съпричастна млада жена е поверен на актрисата Добринка Тосева:

„Естествено героинята има много вътрешни борби, желания. Интересно ми е в нея това как един човек, който винаги се опитва да помогне, винаги би загърбил себе си, когато вижда някой друг, който в момента има нужда от помощ или има проблем и е много страшно отношението на всички останали“. 

Премиерата на „Гераците“ бе на 28 юли от 19 часа в голямата зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов".

Репортажа на Здравка Маслянкова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   на песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   на песента,..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05