Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава блокадата на три възлови точки в София

| обновено на 04.08.20 в 12:35
Снимка: БГНЕС

Остават блокирани трите ключови кръстовища в столицата - на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и пространството между президентството и Министерския съвет.

В 27-ия ден от антиправителствените протести в София пред Ректората остава и микробусът на майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“, а палатковият лагер пред СУ се разраства трети пореден ден.

Хората от палатките заявиха пред „Хоризонт“, че нощта е минала спокойно без провокации и без да се налага намеса на полицията.

На Орлов мост основен проблем е грижата за реда и най-вече да не се пречи на хората, които живеят в района.

„Относително спокойно, има нови присъединили се, има и някои, които вече са си тръгнали по всякакви семейни и лични причини, но за сметка на това идват други. Мислим една оперативка да направим по обед и още малко да стегнем правилата тук, защото има хора, които живеят наоколо, искаме и те да са спокойни на всяка цена“, заяви пред БНР Анжела Адамова от гражданско движение БОЕЦ.

Нели Димитрова, част от „Системата ни убива“, също заяви пред БНР, че нощта е преминала спокойно в лагера пред СУ:

„Никой не ни е притеснявал, нямаше провокатори, всичко беше наред, тук оставаме“.

При палатковите лагери има специално освободено платно за преминаване на линейки.

До белия бус на майките от „Системата ни убива“ има паркирани и два полицейски микробуса. 

Снимка: БГНЕССилен вятър е нанесъл поражения на шатрите и палатките на бул. „Цар Освободител“ до президентството.

„Продължаваме, няма отстъпление назад, преодоляхме жеги, преодоляхме поройни дъждове“, заяви пред БНР Тодор Атанасов от палатковия лагер на пл. „Независимост“.

„Ще остана до края, докато не получим исканията си, 24 дни съм тук всяка вечер и сутрин, през деня на работа, вечер на протеста, вече съм тотално изтощена и вече трябва да се вземат някакви крайни мерки, защото хората, които трябва да си подадат оставка,  не ги интересува, че 120 000 човека се събират, искайки оставката им“, коментира от своя страна Георгия Иванова.

Тя е един от петимата в лагера, които са обявили гладна стачка. Иванова гладува вече трети ден.

Движението по бул. „Дондуков“ в района се осъществява нормално.

Заради блокадите продължават промените в разписанието на повече от 15 линии на градския транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши,..

публикувано на 20.04.24 в 10:50
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

В Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидентът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени "14 души пътуват - 11 ранени - двама тежко, двама със..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56