Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори: Да се облекчат условията за субсидиране на чартърните полети

| обновено на 04.08.20 в 15:50
Снимка: Архив

Демонстрация пред Народното събрание проведоха туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма". Те подчертават, че изявата им не е протест, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.

Ясен ангажимент от правителството за последваща финансова помощ, програма за спасение на сектора, както и конкретна процедура, критерии и срокове за кандидатстване, за обещаните помощи настояват туроператорите.

"Няма как да не благодарим, правителството пое ангажимент това да е само първата стъпка към оздравяване на бранша. Тези 10 млн. лева, сумата е крайно недостатъчна“.

“За да можем ние да извършим каквито и да било пътувания, ние просто трябва да оцелеем физически като стопански субект. Цялата борба на туроператорите и на турагенциите е да се даде възможност, първо, за ликвидност, да можем да задържим нашите служители, и трето - да имаме възможност за рестарт на туризма", казаха протестиращи.

Да се облекчат условията за кандидатстване по мярката за субсидиране на чартърните полети настояха туроператори от Бургас. Те са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което настояват мярката да се разшири и в нея да се включи и организираният автобусен транспорт. За този сезон мярката е закъсняла, категорични са представителите на туристическия бранш - няма откъде да пристигнат очакваните над 400 хиляди туристи до края на годината.

Над 50 милиона лева са предвидени за спасяването на туризма чрез субсидиране на заетите седалки на чартърните полети в самолети с над 100 места. Кандидатстването от страна на туроператорите започна преди дни, а отварянето на мярката беше официално обявено от министъра на туризма Мариана Николова на среща с представители на бранша в курортния комплекс Слънчев бряг.

"Другата мярка, която е разрешена от Европейската комисия, е предоставянето на държавната помощ за субсидирането на туроператорите за чартърните полети, изключително важна мярка за нас за подпомагането, освен това лято и за предстоящия зимен сезон, но също така за сезоните 2021 и 2022 година, за да се възстанови най-засегнатият сектор". 

Министър Мариана Николова уточни, че помощта ще бъде предоставена на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до нашата страна с цел туризъм. "Размерът на субсидията - 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета", припомни Николова.

Документите, с които се кандидатства за субсидията, са публикувани на сайта на Министерството на туризма. В тях са включени общо 5 декларации, множество заверени копия на договори. С едно заявление може да се кандидатства за всички полети, които е осъществил даден туроператор през месеца. Срокът между подаването на заявлението и получаването на парите е близо два месеца, което прави тази мярка неприложима за настоящия летен туристически сезон. Сложни са изискванията за кандидатстване по тази мярка, коментира туроператорът Ивелина Пулева: "Не смятам, че в този сезон - лято 2020, това ще проработи. Всички големи туроператори вече си отказаха чартърите". Единствено германски туроператори могат се възползват от тази финансова помощ, коментира туроператорът Иван Кирязов: "В момента вие виждате, че почти всички пазари нас са ни затворили, остава пазар Германия, остава пазар Полша, пазар Чехия".

Мярката е закъсняла, а нерешените въпроси пред оставащите няколко седмици от летния сезон стоят, твърди председателят на туристическата камара в Бургас Иван Иванов. "През месец август не е решен въпросът с два големи пазара - това е Руската федерация, това е Обединеното кралство - Великобритания."

Отчита се единствено ръст на туристите от Украйна. Тази година са пристигнали 2 217 украински туристи, миналата година нашата страна е посетена от 534 украински туристи. 

Данните на летището в Бургас показват, че за месец август са планирани близо 1500 чартърни полета, като най-много са от Германия и Русия. Германия подготвя ограничаване на пътуванията на туристи до България заради неблагоприятните данни за разпространението на Covid-19. Засега полетите от Русия се анулират. 

Целия репортаж на Даниела Костадинова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33