„Стомана индъстри“ отрича да е плащала вода по-евтино от перничани

| обновено на 17.01.20 в 19:17
Снимка: „Стомана индъстри“

От пернишкото предприятие "Стомана индъстри" отхвърлиха твърденията, че са плащали за водата, която са получавали от язовир "Студена",  в пъти по-ниска цена от гражданите на Перник.

Вчера от Спецпрокуратурата обявиха, че стойността на кубичен метър за промишлени нужди била 13 стотинки,  а за гражданите на Перник - 2 лева. Именно от тази разлика в цените в обвинението срещу бившия министър Нено Димов фигурира щета за бюджета от 11 милиона лева.
 
Междувременно от Спецпрокуратурата оповестиха още доказателства по делото за водната криза.

Един от документите, разсекретени от спецобвинението, е точно за цената, която е плащала "Стомана".

Тя е одобрена от бившия шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и е 13 стотинки. От предприятието обаче уточняват, че е имало две тарифи - тази, цитирана от прокуратурата, водата за промишлени нужди, и два лева за кубичен метър за гражданите на Перник за питейни.

Уточняват, че и консумираната миналата година вода е много по-малко от цитираните от прокуратурата 7 милиона кубика. От "Стомана индъстри" допълват, че през миналата година са консумирали малко под 0,8 млн. кубика вода, което е 3% от консумацията на Перник.

С мотив, че такъв е общественият интерес, спецобвинението разпространява още три разпита по делото за водната криза в Перник, на двама от заместник-министрите на околната среда - Красимир Живков и Атанаска Николова и на Мая Дряновска, началник отдел "Управление на риска от наводнения" в ековедомството.

И тримата потвърждават тезата на държавното обвинение, че Нено Димов лично одобрявал графиците за промишлено водоподаване. Живков обяснява, че за първи път ексекоминистърът е искал корекция на графика миналия ноември, когато вече се обмисляше воден режим, а Дряновска, че човек, представил се като предсталвител на "Стомана индъстри", е искал вода за промишлени нужди този януари. Тя му отказала, а той не останал изненадан.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.