Министър Горанов: Нужна е промяна на бизнес моделите, изградени върху кражбата на ДДС

Годишната среща на бизнеса с правителството (управителят на БНБ Димитър Радев (дясно) и министърът на финансите Владислав Горанов.)
Снимка: БТА

Министърът на финансите Владислав Горанов предупреди, че бизнес моделите, изградени върху кражбите на ДДС, ще трябва да се променят.

Министър Горанов беше участник в 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Той коментира спорната Наредба Н-18 за касовите апарати за облагането на печалбите по време на срещата.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов отхвърли упрека, че правителството работи срещу дребния бизнес.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че в рамките на деня му предстои среща с представителите на ресторантьорския и хотелиерски бизнес, които готвят нов протест срещу наредбата утре, но предупреди, че докато е министър, базисни и данъчни принципи няма да се променят:

"И ако всъщност наредба Н-18 прави така, че те да трябва да вдигат цените, това ме кара да подозирам, че те досега са изграждали своя бизнес модел за сметка на държавата, защото ако те казват - "вкарвайки наредбата, ние ще трябва да вдигаме цените", означава, че вече няма да могат да укриват ДДС", а премиерът Бойко Борисов обяви, че за да има постъпления в бюджета, които да гарантират определени придобивки в държавата, трябва да се плащат данъци и отхвърли упрека, че правителството работи срещу малкия бизнес:

"Окей, няма да влезе в сила от утре. Днес Горанов ще го види и ще седнем пак, но искам публично да говорим. Какво им пречи? Че плащаме оборотите по този начин и това значи, че все едно не сме вече с малкия и средния бизнес. Трудно го разбирам".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.