СЗО препоръчва стандартните методи за предпазване от вируса

Доц. Михаил Околийски: Коронавирусът не е наказание за човешкия род

Смъртността е по-малка от тази при птичия грип, трябва да се грижим повече за имунитета си

Д-р Михаил Околийски
Снимка: БГНЕС

„Не казвам, че този вирус е някакво наказание за човешкия род, но смятам, че трябва да се смирим малко повече, да се вгледаме в себе си - какъв начин на живот имаме. Да не очакваме само държавата да ни защити от всички рискове, а ние самите да направим някакви стъпки в това да се защитим.“ Този коментар направи в предаването "Преди всички" доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация за България, по повод актуалната картина на разпространение на коронавируса от Китай

„Не може да се говори за някаква много сериозна зараза и разпространението ѝ с много високи темпове. Този вирус наподобява предишните, които се разпространяват горе-долу по еднакъв начин – по въздушно-капков път“, уточни той. 

Смъртността сега е значително по-малка спрямо епидемията от птичи грип например, отбеляза експертът. По данни на СЗО около 12 хиляди са заразените по света, 98% от тях в Китай.

„Смъртните случаи са около 260 човека. Ние много внимателно подхождаме към тази ситуация, за да не допринесем към изкуственото усещане за паника. За това, че трябва да се направят някакви внезапни, много различни, екзотични неща или мерки, които да ограничат заразата“, заяви Околийски, който припомни, че за ограничаване на заразата Световната здравна организация препоръчва стандартния подход, както при сезонния грип, а създаването на специални изолатори като мярка е право и решение на всяка отделна държава. 

14 дни е латентният период за развитие на вируса и термокамерите не улавят повишена температура в този период, стана ясно още от думите на доц. Околийски. "Тоест, те са ефективни горе-долу в 25% от случаите."

„Аз вчера си дадох сметка, че много малко хора в България знаят как и колко време се мият ръцете, за да е ефективно и колко от нас го правят за 20-30 секунди (както следва да бъде - бел. ред.). И това трябва да се прави постоянно. И ако няма достъп до вода, да се прави с дезинфектант, който струва 1 левче във всяка аптека и след всеки контакт, докосване до друг човек, би трябвало да ползваме тези гелчета.“

"Включително маските, които, има някаква мания по носенето им - СЗО също не ги препоръчва при хората, които не проявяват симптоми, а само при хората, които са болни", допълни Михаил Околийски, според когото много малко хора са наясно, че носенето на маска изисква стриктна дисциплина и например след докосването ѝ, не трябва да имаме допир с очите и устата.

Доц. Михаил Околийски коментира фиксацията върху създаването на ваксина срещу коронавируса и направи аналогия с ваксината срещу сезонния грип. 

„Ваксина срещу сезонния грип има. И в България също. Колко хора са ваксинирани в България? Най-малко от целия Европейски съюз и даже Европа. Тоест, една ваксина, която съществува срещу един смъртоносен вирус, какъвто е сезонният грип, не се ползва. Сегашната ваксина може да има добър ефект срещу сезонния грип, който взима стотици жертви годишно, но тази ваксина не се ползва. Ако не променим начина си на мислене и превантивното си поведение, даже и да има ваксина за коронавируса, е спорно дали ще се ползва от всички хора.“

Хората подценяват важността на здравословния начин на живот – да щадят и пазят имунната си система, да не влизат в тежки рискове като тютюнопушене, алкохол, ниска физическа активност, обобщи доц. Околийски.

„Всичко това съсипва отговора на организма и към най-дребни заплахи от околната среда. Включително прекомерната употреба на антибиотици с причина и без причина. Това са вируси и антибиотиците не действат, а много хора, включително общопрактикуващи лекари, предписват антибиотици, без да направят антибиограма.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.