Д-р Светлана Бояджиева:

За лечението на хранителни разстройства е необходима помощ от специалист

Често се губи ценно време в самостоятелни безуспешни опити за овладяването им

Снимка: Архив

Изповедта на руската четирикратната световна шампионка по художествена гимнастика Александра Солдатова за състоянието й, което я принуди да прекрати временно спортната си кариера и борбата й с булимията, провокира и у нас обществена дискусия за сблъсъка с хранителните разстройства. 

Солдатова се осмели да говори подробно за болестта си, която е криела от 2 години, защото е поставяла спорта над здравето си. Тя призна, че са й били необходими няколко месеца, за да признае на треньорите си, че се нуждае от помощ. 

Хранителните разстройства са комплексни състояния и без помощта на специалист болният не може да се справи сам.

Професионалният спорт се счита за свръхрискова среда за хранителните разстройства и случаите на заболявания в тези среди не са единични, коментира в предаването "Хоризонт до обед" д-р Светлана Бояджиева, психиатър, специалист по хранителни разстройства.

Натоварванията при професионалните спортисти са на ръба на човешката издръжливост.

"В някои спортове като гимнастика, фигурно пързаляне и други се изисква, има предпочитание към определен телесен тип външен вид. В други - борба, бокс, тежка атлетика има теглова категоризация и много често на състезателите, за да се придържат в този диапазон, се налага да прибягват към доста шокиращи трикове, които знаем", допълни експертът.

Много са факторите, които причиняват хранителни разстройства.

"Обикновено настроението става много променливо, повишена раздразнителност, свръхчувствителност, когато се говори за храна или близките настояват да се хранят. Това, което е важно - семейството веднага трябва да потърси специализирана помощ, защото някак си ще прекарат години наред в напразна борба да накараш анорексичния да яде или да предотвратиш преяждането на булимичния", подчерта д-р Светлана Бояджиева. 

За справяне с проблема хранително разстройство се изисква промяна на нагласите, идеалите, нова, по-реалистична себеоценка, категорична е тя.

"Първият и най-важен момент е да приемеш, че имаш проблем и да спреш, защото минават години с усилия. Самият пациент се опитва да се справи с проблема си и обикновено опитите са в повечето случаи неуспешни, но те го тълкуват като "нямах достатъчно воля", което не е точно така, защото става въпрос за биохимични промени в мозъка, които не можем да ръководим с волята си", изтъкна специалистът по хранителни разстройства.

Д-р Светлана Бояджиева изрази скептицизъм относно предписването на хранителни режими от фитнес инструктори.

"С риск да ги обидя, мисля, че това не е тяхна работа. Като се има предвид, че те работят с много млади момичета и момчета и стават своеобразен гуру за тях, а в същото време познанията не знам дали са достатъчни, техните, за да изработват хранителни режими."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.