Млади творци представят творбите си в галерия "Академия"

Александър Василев и доц.Мирослав Богданов
Снимка: Ани Петрова

Националната художествена академия представя изложба на дипломираните магистри по приложни изкуства. Творбите са събрани в галерия "Академия" и могат да бъдат видени до 23-и февруари. 

"Тази година от факултета в изложбата са представени 18 дипломирани студента от 8 специалности", каза доцент Мирослав Богданов, декан на Факултета по приложни изкуства в Националната художествена академия.

Александър Василев, дипломиран магистър, специалност резба представя в изложбата две скулптури. Те представляват акустични пластики: "Аз впоследствие се запалих към занаята и към изкуството благодарение на моя професор и на заниманията в Академията".

Александър Василев

Много от студентите се реализират в България, коментира доцент Мирослав Богданов:

"Някои опитват в чужбина, успяват, други пък се връщат. Последно време ми се случи да се срещам с бивши студенти, които са натрупали опит в различни дестинации по света, някои от тях са се върнали в България", допълни Богданов.

Има пропаст между широката публика и професионалистите във всички видове изкуства, според доцент Мирослав Богданов.

"Затова казах, че изкуство трудно се прави в днешно време, тъй като различни са факторите. Ето, да кажем, в нашия факултет дизайн специалностите са пряко свързани с икономика и със субекти, които са част от този пейзаж. Институции, които трябва да възлагат", подчерта преподавателят.

Произведение на Александър Василев

За създаването на творбите Александър Василев черпи вдъхновение от движението в природата, от динамиката на музиката, която слуша.

"Трудното е човек да намери сродни умове и аз по-скоро към това се стремя. Не се стремя да впечатля абсолютно всички, а по-скоро правилните хора, с правилната нагласа," допълни младият творец. 

Художникът трябва да се съмнява първо в себе си, за да има крачка напред, каза доцент Мирослав Богданов.

"Има една такава тенденция, която наблюдавам понякога, разбира се, пак не искам да абсолютизирам, някои млади колеги, завършвайки, смятат, че вече всичко са постигнали и знаят и тръгват много смело. Това е характерно за тяхната възраст и е радостно, но все пак трябва да остава едно - защо, дали", каза преподавателят в Националната художествена академия.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.