Социалните служби ще проверяват бащата, возил детето си в шейна, завързана за кола

Баща вози детето си на шейна, завързана за кола
Снимка: Фейсбук

Шофьорът, който дърпа с кола 8-годишния си син по заледено шосе в Сливенския Балкан  ще получи наказателен акт от 3 хиляди лева, а шофьорската му книжка ще бъде отнета за 12 месеца.

От КАТ Сливен съобщиха, че през последните три години той е имал три дребни нарушения, а в неделя е карал служебен автомобил. Случаят стана известен, след като и предизвика широко обществено недоволство. 

Оглавяващият Дирекция „Социално подпомагане“ в Сливен Ваньо Матев съобщи, че вече са се самосезирали по случая и предстои да извършат проверка.

Николинка Петрова, чийто син е заснел ситуацията на пътя, коментира, че детето е било дърпано от автомобила на баща си няколко километра.

"Родителят закачи детето на колата си от местност Даулите и започна да го дърпа. Ние ги настигнахме след местност Българка по пътя за Меча поляна.

Според Николинка Петрова бащата е поставил в рискова ситуация детето. "Там е такава пропаст, ако, не дай си Боже, се отвържеше шейната, ние минавахме през това дете, защото ние карахме след тях. След нас имаше няколко коли. Ако случайно това дете паднеше в пропастта..."
 
Адвокатът на шофьора Момчил Пантелеев обяви, че обжалват акта в съда и бе категоричен, че родителят не е безотговорен човек. Той го описа като добър и грижовен баща на две деца. Като приятел на водача адвокатът е на мнение, че случаят се преекспонира.

"Според мен не трябваше да се подходи по такъв начин. Считам, че прекалено лесно се лепват коментари на хора, които не познаваме", посочи Пантелеев.  

Той постави и въпроса кой в случая е създал по-голяма опасност за детето - бащата или шофьорът, от чиято кола е сниман клипът, която впоследствие е изпреварила дърпащите се.

"Лично мен повече ме притеснява поведението на водача от задния автомобил, който, ако е толкова загрижен, можеше да спре, да направи забележка, а той предприе някакво изпреварване, заобиколи детето, което според мен беше действие, което повече застрашаваше живота и здравето", коментира юристът.

Според главен инспектор Илиян Николов, началник Сектор „Пътна полиция“, шофьорът е подценил възможните рискове за живота на детето си, дърпайки го по заледения път.

"Моят коментар е, че точно в такива моменти може да настъпят всякакви ситуации, няма как да се предвиди какво може да стане при едни такива лоши метеорологични условия - както може автомобилът да поднесе, да навлезе в насрещното платно, така и насрещно движещите се автомобили. Може да създаде реална опасност за живота и здравето на детето, което се дърпа от автомобила", изтъкна Николов.  

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.