Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен “Златният кос”, конкурса “Тромбата на Вили”, сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик”, мюзикълите “Шерифът Лъки” и “Бабавачница”, творческия клуб “Дядовата ръкавичка”, стотици разкази, стихотворения, пиеси.
Понесли впечатляващото си наследство, колегите от “Хумор и сатира" гледат към бъдещата си работа сериозно. Амбицията им е да разширят обратната връзка със слушателите, да възродят спектаклите с публика, да снижават възрастта на своята аудитория и най-вече да останат верни на своето верую ”ако не сме умни, да бъдем поне остроумни”.

Публикации

O. Хенри е литературният псевдоним на американския писател Уилям Сидни Портър, известен като майстор на късия разказ с неочакван край.

Горещи летни нощи с избора на Борис Арнаудов от фонда на "Хумор и сатира" от 16 до 22 август

"Времената се менят, духът на времето остава" Понеделник, 16 август Бездарието се прощава по-лесно, отколкото таланта Доказателство на О Хенри с два разказа от цикъла „Сърцето на Запада” Вторник, 17 август Когато съгрешава, човек се избавя от..

публикувано на 10.08.10 в 09:46

Избрано от фонда на "Хумор и сатира": „Времената се менят, духът на времето остава”, всеки ден от 9 до 15 август

Понеделник, 9 август Съдбата дава повече, когато искаме по-малко „Престъплението на лорд Артър Савил” – новела от Оскар Уайлд Вторник, 10 август Изящно споделената тайна се превръща в изкуство „Кантървилският призрак” – новела от Оскар Уайлд..

публикувано на 06.08.10 в 09:00

В първия час на новия ден: „Времената се менят, духът на времето остава” - избрано от фонда на редакция „Хумор и сатира”

Понеделник, 2 август Един от ключовете за щастието е лошата памет Извод на Марк Твен, О`Хенри и Джон Ъпдайк, споделен в разказите „Банкнота от един милион стерлинги”, „Малкият замък на Рейн” и „Любовникът ти се обади по телефона” Вторник, 3 август..

публикувано на 27.07.10 в 06:33

Всеки делничен ден от 13.30 до 14.00 часа в “Лятна академия “Комика” Борис Арнаудов представя...

понеделник, 26 юли Сливане на въображаемото с реалното: разказът на Габриел Гарсия Маркес “Морето на изгубеното време”.  вторник, 27 юли Завръщането към началото: драматизация по разказа на Уилям Сароян “Живите и мъртвите” сряда, 28 юли..

публикувано на 15.07.10 в 12:13

Всеки делничен ден от 13.30 до 14 ч. в “Лятна академия “Комика” Борис Арнаудов представя...

19 юли, понеделник Добротата и любовта : откъс от романа “Теофилас Норт” от Торнтън Уайлдър 20 юли, вторник Убийствената подозрителност : драматизация по разказа “Идеален ден за лов на рибка-бананка” на Джеръм Селинджър 21 юли, сряда Лицемерието :..

публикувано на 14.07.10 в 13:21

36-и фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос”: „Няма ваксина срещу вируса на смеха!”

На 1 април, от 19.00 часа. „Златният кос” - съвместна продукция на БНР, програма „Христо Ботев”, редакция „Хумор и сатира” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”. Сценарист на спектакъла, който ще се състои в Сатиричния театър „Алеко Константинов” ще..

публикувано на 25.03.10 в 11:12

Историята на Франция през погледа на един френски полицай

В „Салона за класифицирана словесност” на редакция “Хумор и сатира” ви представяме откъси от книгата на Сан Антонио “История на Франция”. "За известно време френските злосторници спират да злосторничат. Може би заради усъвършенстването на алармените..

публикувано на 18.03.10 в 15:05

Смехът и гневът на влюбените

В първите минути на деня в "Заедно след полунощ" с програма "Христо Ботев" ви предлагаме весело-тъжните размишления на тема, че на нещастия ни обричат обстоятелствата, а на любов се обричаме сами, че битието определя съзнанието, а любовта и пиенето го..

публикувано на 12.02.10 в 11:28

75 години БНР: “Микрофонът е наш”

Времената се менят, духът на времето остава Избрано от фонда на редакция “Хумор и сатира” Предаването е излъчено на 24 февруари 1968 година Участват авторите братя Мормареви, чичо Том, Георги Ивчев, Коце Коцев, Благой Калайджиев, Константин Костов, Борис..

публикувано на 28.01.10 в 12:06
Вили с неговата неповторима усмивка.

75 години БНР: “Тромбата на Вили”

Времената се менят, духът на времето остава Избрано от фонда на редакция “Хумор и сатира” На 22 март 1973 в концертното студио на БНР за първи път прозвучава тромбата на Вили Казасян. Стотици кандидати за популярност и слава искат да поемат по пътя на..

публикувано на 21.01.10 в 13:14