Лабиринти на познанието

Снимкачетвъртък, от 15.30 до 17.00 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Росица Панайотова, Георги Стефанов

Публикации

Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита

Съвместните разработки на учените от БАН с техни колеги от партньорски организации, включили се при осъществяването на Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“, са си поставили амбициозни цели в името на едно по-чисто бъдеще,..

публикувано на 27.03.20 в 09:35

Фракталите: ритъмът на природата

Думата „фрактал“ в превод от латински означава „начупен“, „счупен“, а неин създател е математикът Беноа Манделброт през 1975 година. Фракталните зависимости илюстрират на различни нива безкрайната красота на материята при възпроизвеждането на голямото в..

публикувано на 12.03.20 в 17:05
Силвия Борисова

Провокациите на тишината и мълчанието

Те са сред най-слабо изследваните феномени, свързани със сетивните възприятия, а в нашето кресливо, но и опитващо се непрекъснато да спестява истини и време, тяхната автентичност като елемент на нашето физическо и духовно здраве се превръща в ценност...

публикувано на 05.03.20 в 17:10

Гемология и скъпоценни камъни

От дълговременните геологическите процеси през вековете до голяма степен зависи дали един регион на Земята ще се окаже богат на полезни изкопаеми. Какви геоморфологични обстоятелства и промени в този смисъл предопределят значимите продуктивни находища на..

публикувано на 27.02.20 в 17:05

Как са се променяли физически и етнически българите

Последните проучвания на наши изследователи установяват много нисък среден ръст на българите, съотнесен към показателите на други европейски нации в наши дни. Причините за това се оказват както генетични, така и социални. Ръководителят на секция..

публикувано на 20.02.20 в 17:05

Роботът и човекът – интимно

Напоследък все по-често се говори и пише за секс роботи с изкуствен интелект. Появиха се първите неофициални  бракове с роботи, обсъжда се законовото им легализиране, както и евентуалната поява на нова, робосексуална идентичност с дигисексуален пол в..

публикувано на 13.02.20 в 17:15

Вирусите: коварство и любов до смърт

Биолозите до ден-днешен спорят какви характеристики би трябвало да се включат в дефиницията на понятието „живот“ и неслучайно засега са се ограничили до някои максимално обобщени особености на живите същества – още повече, че не се знае с какво тепърва ще..

публикувано на 07.02.20 в 09:15

Загадките на прополиса

За забележителните лечебни свойства на пчелния прополис са знаели още древните елини и римляни, а в древен Египет той задължително  е бил използван и при мумифицирането на мъртвите. Какво прави това уникално природно синтезирано вещество толкова ценно..

публикувано на 06.02.20 в 17:10

Нови послания от Бузовград

Недалече от с. Бузовград, в местността Буба кая (Бащин камък) на 572 метра надморска височина се намира скалният феномен, известен като „Слънчевата врата“, „Вратата на Богинята“ или просто „Мегалита“. И до днес този каменен феномен от типа „скален..

публикувано на 31.01.20 в 09:15

Сеизмичната активност на Балканите

Променят ли някои от основните си характеристики движенията на основните тектонски плочи и сеизмичните микроплочи, които определят земетръсната активност на Балканите след случилото се в Албания, на остров Крит и в Турция в последните три месеца на миналата..

публикувано на 23.01.20 в 17:05